Predsednik vlade: Ko se bomo znali postaviti v kožo drugega, nam bo marsikaj bolj jasno.

V organizaciji Zveze Romov Slovenije je v Murski Soboti potekala osrednja prireditev ob svetovnem dnevu Romov, ki ga praznujemo 8. aprila. Slavnostni govornik na prireditvi, predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, je uvodoma spomnil, da na tem svetu niso samo Romi, ki so zatirani in se morajo boriti za svoje pravice, ampak je žal tega še vse preveč. »Vsak narod si zasluži pravico živeti, ustvarjati in delati, ne da bi mu kdorkoli to oporekal.«

Spomnil je, da je bil tudi slovenski narod v svoji zgodovini velikokrat preganjan in da je tudi za naš jezik veljalo, da si ne zasluži knjig. »Romski narod je narod s ponosno zgodovino, zato si zasluži tudi takšno obravnavo.« Ob tem je pritrdil mislim predsednika Zveze Romov Slovenije Jožeka Horvata – Muca, da na tem področju še ni vse urejeno.

»Vedno se moramo truditi za sobivanje, za spoštovanje in da znamo prisluhniti drug drugemu. Od nas je odvisno, kako bomo gradili skupno prihodnost. Predsodki, neznanje, nevedenje in nespoštovanje so ključni za to, da se začnejo spori, trenja in še kaj večjega. Mislili smo, da smo družba, ki je imuna, ampak temu ni tako. Zato se je potrebno truditi vsak dan znova. Ko se bomo postavili v kožo drugega, kako on čuti, kako on misli in kako si on želi živeti, potem bomo kar naenkrat srečnejši vsi.«

Zbranim je ob koncu čestital ob njihovem prazniku z mislimi, da si želi iskrenega sobivanja.

8. aprila leta 1971 je v Londonu potekal prvi svetovni kongres Romov, zato je bil v spomin na ta dogodek 8. april izbran kot svetovni dan Romov. Praznujejo ga Romi po vsem svetu, posvečen pa je predvsem kulturi romskih skupnosti in ozaveščanju o izzivih, s katerimi se soočajo pripadnice ter pripadniki teh skupnosti po svetu.

Upoštevajoč zgodovinske zapise sega zgodovina bivanja Romov na slovenskih tleh približno 500 let nazaj. Danes romska etnična manjšina predstavlja pomemben del slovenske družbe, saj s svojo kulturo in jezikom, skupaj z italijansko in madžarsko narodno manjšino, tvori temelj multikulturnosti v Republiki Sloveniji. Pomembno je poudariti, da nobena od 28 držav članic Evropske unije področja romske skupnosti nima urejene s posebnim zakonom, kot imamo to urejeno v Republiki Sloveniji. Romska skupnost je v večini preostalih držav obravnavana skupaj z drugimi manjšinami v skupnem manjšinskem zakonu, zato je lahko Slovenija pri tem jasen zgled ostalim državam.

Foto: Nebojša Tejić/STA