Predsednik vlade: Hrepenim po dnevu, ko bodo kultura in vsi ostali segmenti družbe stopili naprej z roko v roki.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v Prešernovem gledališču Kranj nagovoril zbrane ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju. Dogodek z naslovom Shod muz na kranjskem Parnasi je bil namenjen srečanju in pogovoru s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada.

Premier je uvodoma poudaril, da se dobro zaveda, kako trdo prigaran je kruh kulturnikov, kajti »človek da notri sebe, nikogar ne zanima, ali si bolan, si utrujen, ti je kdo umrl ali kaj podobnega. Moraš iti svojemu poslanstvu naproti in tvoj cilj je izprazniti sebe in napolniti publiko.«

Spomnil je na bogastvo slovenskega jezika in kulture: »Kdor misli, da so drugi narodi bolj pomembni, da so boljši od nas, da je vse po svetu boljše, ta se seveda moti.« Morda so številčno močnejši, vendar mnogi nimajo tako bogatega jezika, toliko narečij, niti ne toliko kulturnih ustvarjalcev. »Verjamem, da slovenska kultura ne bo nikoli propadla, prav tako nikoli ne bo propadel slovenski narod,« je še zaključil misli.

Ob tem pa je potrebno zavedanje, da so za sodobno družbo pomembni različni deležniki. 

»Rabimo tako kulturo kot tudi vojsko, saj je bil ne nazadnje tudi prvi slovenski general Rudolf Maister hkrati tudi pesnik.«

Da se vlada zaveda pomembnosti kulture, kaže tudi dejstvo, da je v proračunu za letošnje leto namenjenih 32 milijonov evrov več kot leto poprej. Kot pa je še poudaril premier, si želi, da je slovenski kulturni praznik še naprej namenjen predvsem ustvarjalcem. »Hrepenim po dnevu, ko bodo kultura in vsi ostali segmenti družbe stopili z roko v roki naprej in ne samo obtoževali drug drugega za slabe stvari,« je zaključil misli predsednik vlade. 

Kostumografinji in scenografinji Bjanki Adžić Ursulov ter režiserju Filipu Robarju Dorinu, prejemnikoma Prešernove nagrade za življenjsko delo, ter prejemnikom nagrad Prešernovega sklada 2019, pesniku Juretu Jakobu, zborovski dirigentki Martini Batič in skladatelju Tomažu Svete, ter prejemnikom malih Prešernovih nagrad, igralki Maruši Majer, ustvarjalcu animiranih filmov Dušanu Kastelicu in arhitektoma Aljoši Dekleva ter Tini Gregorič Dekleva, je premier iskreno čestital za prejem najvišjih priznanj Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti ter jim zaželel še obilo uspehov pri nadaljnji bogatitvi slovenske kulturne zakladnice.

Foto: Nebojša Tejić/STA