Predsednik vlade gostil prvi vrh koalicije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je danes na Brdu pri Kranju gostil koalicijske partnerje. Na srečanju so razpravljali o davčnem prestrukturiranju, javnem in zasebnem šolstvu, ukrepih na področju zdravstva, velikih infrastrukturnih projektih, Zakonu o urejanju trga dela, Zakonu o socialno varnostnih prispevkih, Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) ter ostalih aktualnih temah.

Premier je ob koncu prvega vrha koalicije v tem mandatu poudaril, »da je bil vrh zelo konstruktiven, da je dosegel svoj namen. Namreč, namen je bil, da ministri predstavijo projekte, ki so v teku, na nekaterih področjih je zakonodaja pripravljena nekaj dlje, nekje nekaj manj, ampak želeli smo slišati tudi mnenja poslank in poslancev, dobiti konstruktivne pripombe in ministri so dobro predstavili svoja področja in poslanke in poslanci so seveda tudi dali zelo konstruktivne pripombe. Je pa izjemnega pomena za koalicijo, da imamo vsi možnost povedati svoja opažanja, pripombe ali kar koli drugega, in zato je pomembno, da tudi tako poslanke in poslanci kot ministri kot tudi kabinet predsednika vlade, da se usedemo skupaj in lahko pogovorimo. Seveda nocoj ne moremo reči, da smo vse dorekli, da smo vse rešili, ampak so ministri, ki pripravljajo določene zakonske podlage, dobili dovolj nekih pripomb oziroma tudi predlogov, da lahko to vključijo tudi v nadaljnje delo pri pripravi zakonodaje, in to se mi zdi pomembno, kajti če komunikacija ne teče, potem so lahko težave. Danes pa smo to opravili, po mojem mnenju, zelo konstruktivno, zelo dobro. Ugotovili smo po pol leta, danes oziroma jutri bo pol leta, odkar vlada deluje, da ni kakršnih koli razlogov, da ne bi z delom nadaljevali, in verjamem, da bomo tudi v bodoče imeli še takšen vrh vsaj pred sestavo proračuna 2020–2021. In to je nekako to, kar smo danes, celo popoldne, kar smo se pogovarjali, in verjamem, da bo delo teklo naprej. Ne bom rekel nemoteno, vedno lahko pridejo kakšne takšne ali drugačne težave, ampak zato smo tukaj, da jih razrešujemo.«

Koalicijski partnerji so izrazili zadovoljstvo nad tovrstnimi srečanji in razpravo ter poudarili pomen dialoga med partnerji za nadaljnje uspešno delo vlade.

Foto: Nebojša Tejić/STA