Predsednik vlade: Domoljubje ne pripada samo nekaterim, temveč je pravica, predvsem pa dolžnost vsakega izmed nas.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je nocoj ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Cankarjevem domu spomnil na pomen domoljubja in na prelomne dogodke leta 1990, ko se je, po besedah predsednika vlade, slovenski narod odločil, da želi živeti v samostojni državi.

»Spoštovani, sem predstavnik generacije, ki ni aktivno sodelovala pri tedanjih dogodkih, a to ne zmanjšuje mojega domoljubja in pravice do njega. Interpretacije, da je bila osamosvojitev samo zasluga nekaterih posameznikov, so zgrešene. Bila je zasluga številnih, predvsem pa celotnega naroda, ki je bil aktiven že nekaj let prej. Brez ljudi, ki so protestirali na Roški leta 1988, in brez ljudi, ki so se pozneje odzvali na vsak vpoklic, bodisi kot protestniki bodisi kot aktivni pripadniki oboroženih struktur, ne bi bilo nič.

Danes se skuša ljudi deliti na domoljube in tiste, ki to niso. Domoljubje ne pripada samo nekaterim, temveč je pravica, predvsem pa dolžnost vsakega izmed nas. Leta 1991 sem dobil namizno slovensko zastavico, ki jo hranim še danes. Od malih nog poslušam Slavka Avsenika in druge domače ansamble. To sem počel tudi takrat, ko je njihova glasba veljala za govejo muziko in nekaj manjvrednega in ni bila tako priljubljena, kot je danes. Ministriral sem in zmrzoval v cerkvi, bral berila, ko se nekaterim današnjim gorečnežem še sanjalo ni, kaj je to cerkev. Ob državnih praznikih vedno izobesim slovensko zastavo in imam v pisarni sliko Rudolfa Maistra. Pa vendar zato, ker znam veliko partizanskih pesmi, ker spoštujem drugače misleče, ker priznavam pravice istospolno usmerjenim in ker nisem nacionalist, za nekatere nisem domoljub, temveč izdajalec. Takih ljudi, ki sveta ne vidimo črno-belo, je veliko, le manj nas je slišati. Smo hoteli razdor leta 1990? Hočemo to danes, ko praznik celo nosi ime praznik enotnosti? Prepričan sem, spoštovane gospe in spoštovani gospodje, da imamo vsi, ki smo zbrani v tem hramu kulture in doma pred televizijskimi zasloni, Slovenijo v svojih srcih. Da jo imamo neizmerno radi, le pokazati ji tega ne znamo vedno. Povejmo to vedno jasno in glasno. Ekstremizem je nezaželen, pa če je levi ali desni. Človeka ločuje od drugih živih bitij to, da lahko zavestno izbira. Izberimo biti človek v polnem pomenu besede. V naši družbi radi s prstom kažemo na druge, ne da bi priznali svoje napake. Enotnost ne pomeni enako misliti o vsaki temi, to bi bilo prelahko. Pomeni pa enotnost v odnosu do domovine in državnosti, kar pomeni, da za praznik vsi izobesimo zastave in tako simbolno pokažemo, da vemo, za kaj so se borili naši predniki. Preveč jih je umrlo in trpelo. Še vedno upam, da bo na praznik samostojnosti in enotnosti na balkonih viselo več zastav kakor božičkov. Morda ne letos, a nekoč vendarle.«

Nadaljeval je, da se s težavami seveda srečujemo tudi v Sloveniji, a se nam zaradi tega ni potrebno ves čas primerjati z drugimi in govoriti, kako je v tujini vse urejeno. »Veliko izzivov je pred nami in nikoli ne bomo mogli reči, da smo naredili vse, kar smo si zadali sami ali pa kar od nas pričakujejo državljanke in državljani. Naša dolžnost pa je, da se trudimo vsak dan znova reševati zahtevna vprašanja, ki jih rojeva čas, v katerem živimo.«

Ob zaključku je državljankam in državljanom zaželel, da bi božič preživeli mirno, tudi tisti na delovnih mestih in mednarodnih misijah. »Leto, ki prihaja, naj bo naklonjeno vsem, da bi imeli zdravje, pogum za drzne odločitve in tudi nekoliko sreče, da bi se uresničilo kar največ želja. Vse dobro, Slovenija, za tvoj praznik«, je zaključil misli predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Celoten govor si preberite TUKAJ.

Foto: Nebojša Tejić / STA