Predsednik vlade čestital prejemnikom priznanj akcije »Moj zdravnik 2019«

S slavnostno podelitvijo priznanj se je danes v Lutkovnem gledališču Ljubljana zaključila 23. akcija Moj zdravnik, ki jo organizira revija Viva. Zbrane udeležence je nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec ter poudaril, da na tej prireditvi praznujemo praznik človečnosti.

Uvodoma je opozoril, da se vsakodnevno srečujemo z različnimi črnogledimi komentarji in napovedmi glede slovenskega zdravstvenega sistema, čeprav nekatere primerjave z ostalimi evropskimi državami, ki jih je nanizal, kažejo na to, da sistem še vseeno ni tako slab, kot ga nekateri prikazujejo oziroma ga želijo prikazati.

Nadaljeval je s prepričanjem, da nocojšnji večer ni namenjen tovrstnim polemikam, temveč je »namenjen predvsem lavreatom, ki so dosegli naziv moj zdravnik, ki ga organizatorji prireditve podeljujejo že zadnjih triindvajset let.«

»Naziv podeljujete tistim, ki so se izkazali ne kot bogovi v belem, ne kot tisti, ki lahko odločajo o našem življenju ali smrti, ne kot tisti, ki se jih spomnimo takrat, ko je že dovolj hudo, ampak predvsem kot ljudje. Kajti če zdravnik, podobno kot tudi pri ostalih poklicih, ni na prvem mestu človek, potem je res vse zaman. Nocoj praznujemo praznik človečnosti.«

Premier je slikovito orisal obisk pri zdravniku in ga zaključil z besedami, da je »v tovrstnih trenutkih najpomembnejše, da so zdravniki ljudje. Pacienti si želijo oziroma želimo dobiti toplo besedo, toplo dlan in da bi dobili tudi človečnost, in to je največ, kar šteje.«

»Iskrena hvala vsem, ki dajete vsak dan vse od sebe, da zdravite ljudi, in naj ta prireditev živi še naprej,« je sklenil nagovor predsednik vlade.

Največ glasov, in s tem tudi najžlahtnejši naziv »Moja zdravnica 2019«, je prejela doktorica dentalne medicine Vesna Kaloh.

Ostala priznanja so prejeli še Jurica Ferenčina, dr. med., specialist družinske medicine iz Zdravstvenega doma Ljutomer za »Mojega družinskega zdravnika«, »Moj ginekolog« je postal Aleksander Merlo, dr. med., specialist ginekologije in porodništva iz Porodnišnice Postojna, za »Mojo pediatrinjo« je bila izglasovana Ksenija Kozorog, dr. med., specialistka pediatrije iz Zdravstvenega doma Sevnica, »Moja onkologinja« je postala Vesna Ribarič Zupanc, dr. med, specialistka internistke iz UKC Maribor, največ glasov za »Mojega specialista« je prejel dr. Bogdan Ambrožič, dr. med., specialist ortopedije, naziv »Moj zobozdravnik« pa je šel v roke Reneju Maletu, doktorju dentalne medicine.

Izbor Moj zdravnik je prvič potekal leta 1997. Poldrugo desetletje so pacienti izbirali zdravnike na primarni ravni (zdravnika splošne medicine oz. družinskega zdravnika, pediatra in ginekologa), potem se je izbor na veliko željo pacientov razširil tudi na terciarno raven (zdravnike specialiste) in zobozdravnike. Po besedah organizatorja je vsako leto predlaganih več kot 3.500 zdravnikov in zobozdravnikov iz različnih krajev po Sloveniji. Nad akcijo skrbno bdi strokovna komisija, ki jo sestavljajo vrhunski zdravniki in zdravnice.

Foto: Anže Malovrh/STA