Predsednik vlade čestital prejemnikom nagrad Zlati kamen

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je v Kristalni palači v Ljubljani nagovoril udeležence vsakoletnega tradicionalnega srečanja občin in županov Slovenije, konference Zlati kamen, ter slavnostne podelitve nagrade »Zlati kamen«. 

Kot je poudaril v nagovoru, je dogodek namenjen spodbujanju razvojnosti občin, ko govorimo o tem področju, pa je tema precej razvejana. »Lahko se vprašamo, kakšni so kriteriji in ali imajo vse občine enake pogoje. Imamo 212 občin, vendar pravo vprašanje ni, koliko občin imamo, ampak kakšne občine imamo in ali imajo le-te pogoje za razvoj in za opravljanje tistih nalog, ki jih predpisuje država.«

Spomnil je na aktualno razpravo o povprečnini, ki zagotovo ni takšna, kot bi si jo želeli in kakršna bi morala biti glede na realen obseg nalog. »Tukaj so še drugi parametri, ampak ne glede na to bomo morali zagristi v kislo jabolko in se vprašati, ali so občine sposobne izvajati naloge in ali jim to omogočamo,« je še dodal premier.

In glede na to, da so občine težko primerljive med seboj glede na število prebivalcev, se bo nujno treba vprašati tudi, ali je sedanji način financiranja, ko je povprečnina določena pavšalno, dober. »Sam menim, da ni, in upam, da se bo v prihodnje to vprašanje preselilo iz razprave do takšnega financiranja, kot si ga želimo. Seveda pa je tukaj nujno govoriti tudi o ustanovitvi pokrajin.«

Dodal je še, da se na vladi dobro zavedajo izzivov, s katerimi se srečujejo občine, in skupaj bodo morali iskati rešitve na ta vprašanja. »Ne bo prostora za populizem, pavšalne ocene, govorjenje ne pamet, ampak predvsem za govorjenje iz prakse. Ljudje, ki bodo ta vprašanja reševali, morajo problematiko poznati.«

Dogodek je lepa spodbuda, da nagradimo občine, ki kažejo in uresničujemo razvojni potencial,« je zaključil misli predsednik vlade, ob tem pa iskreno čestital prejemnikom nagrad in vsem županjam in županom za pogum, saj je vodenje občine izjemno zahtevno delo.

Ob zaključku celodnevne konference, kjer so udeleženci obravnavali aktualne tematike na ravni lokalne samouprave v obliki predavanj in razprav ter prisluhnili predstavitvam dobrih praks slovenskih občin, so organizatorji podelili nagrado »Zlati kamen«. Za razvojno najbolj prodorno občino leta je bila razglašena mestna občina Novo mesto. Regijske zmagovalke so občina Pivka v zahodni Sloveniji, občina Novo mesto v osrednji in jugovzhodni Sloveniji, občina Šmarje pri Jelšah v regiji od Koroške do Posavja, v vzhodni Sloveniji pa je zmagala občina Grad.

Strokovni svet Zlatega kamna je za letošnje leto v okviru izbora določil poudarek na kulturi kot gibalu lokalnega razvoja. V procesu ocenjevalnega postopka so poleg pretresa dobrih praks in kvalitativne ocene razvoja s pomočjo podatkov sistema ISSO pripravili tudi vrsto kazalnikov, ki dodatno osvetljujejo gibanja na področju kulture.

Nagrado družba Planet GV podeljuje od leta 2012. Dosedanje zmagovalke so bile občine Idrija, Postojna, Škofja Loka, Šentrupert, Ljubljana, Podčetrtek in Kočevje. V analizo so avtomatično vključene vse slovenske občine, zato podatki predstavljajo zanimiv pregled slovenskega okolja na ravni lokalne samouprave.

Foto: Nebojša Tejić/STA