Predsednik vlade čestital prejemnikom nagrad in priznanj Civilne zaščite

Predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec je ob današnjem svetovnem dnevu Civilne zaščite v Kongresnem centru Brdo pri Kranju nagovoril zbrane na slovesni podelitvi nagrad in priznanj Civilne zaščite, ki jih vsako leto podelijo za zasluge pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč.

Premier je v svojem nagovoru poudaril, da ima sistem zaščite in reševanja v Sloveniji dolgo tradicijo, je zanesljiv sistem in deluje takrat, ko je najbolj potrebno.

»Pod pojmom Civilna zaščita lahko razumem širok spekter služb in ljudi, ki sodelujejo ali pa sodelujemo v tem sistemu. Ko živimo v mirnem času, ko se nam ne zgodi nič nepredvidenega, takrat radi malo pozabimo na to. Ko pa nam narava pokaže svojo krutost, takrat pa je nujno potrebno, da imamo dober sistem, ki pa je mrtev brez ljudi. In danes, na praznik Civilne zaščite, razumemo prav to – človeško povezanost in sodelovanje.«

Spomnil je, da sistem deluje predvsem na prostovoljcih. »In tisti, ki smo prostovoljno vpeti v ta sistem, vemo, da je za dobro posredovanje in učinkovitost potrebno imeti dobro opremo, znanje, izkušnje in tisto, kar jer najbolj pomembno – srce. Ne sprašujemo se za posledico, ampak gremo in rešujemo in branimo tisto, kar nam je najbolj pomembno – prebivalke in prebivalce Republike Slovenije.«

Spomnil je tudi na probleme znotraj sistema, pred katerimi si vlada ne zatiska oči, kljub temu pa se ne boji za obstoj sistema. »Dokler imamo takšne ljudi, ki delujejo za druge in za to dobijo samo besedo hvala, ali pa včasih še tega ne, potem me ne skrbi za prihodnost sistema Civilne zaščite.«

Seveda pa je treba sistem zaščite in reševanje nenehno izboljševati in slediti sodobnim trendom in izzivom, ki prihajajo, je še poudaril premier.

»Današnji dan je slovesen dan, zlasti za dobitnike priznanj. To so tisti, katerih ur in požrtvovalnosti ne bomo mogli nikoli izmeriti in poplačati. Zato naj bodo ta priznanja skromna zahvala in spodbuda za naprej.« Spomnil je še, da gre za poslanstvo, za način življenja. Ob koncu je čestital prejemnikom priznanj, vsem zbranim pa zaželel smelo in pogumno tudi v letu 2019.

Priznanja za izjemno delo na področju zaščite in reševanja prejme letos 264 posameznikov oziroma organizacij, in sicer 154 bronastih, 64 srebrnih in 28 zlatih znakov, 17 plaket ter kipec Civilne zaščite. Na današnji osrednji slovesnosti je bilo podeljenih 40 priznanj, preostala pa bodo podeljena na regijskih prireditvah v nadaljevanju meseca.

Kipec Civilne zaščite je letos prejela Jamarska reševalna služba, ki deluje v okviru Jamarske zveze Slovenije in je specializirana nepoklicna reševalna služba v sistemu zaščite, reševanja in pomoči.

Mednarodna organizacija Civilne zaščite je 1. marec za dan Civilne zaščite razglasila na svoji 7. generalni skupščini 18. decembra 1990 v Ženevi z namenom, da bi se ljudje čim bolj zavedali življenjskega pomena Civilne zaščite pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof. Na ta dan, torej 1. marca, leta 1972 je bil namreč sprejet temeljni zakon, ki je Civilno zaščito opredelil tudi kot mednarodno organizacijo. V Sloveniji ga obeležujemo od leta 1992.

Foto: Nebojša Tejić/STA