Predsednik vlade čestital ob 70-letnici delovanja Instituta Jožef Stefan

Predsednik vlade Marjan Šarec je na nocojšnji slavnostni akademiji ob 70-letnici Instituta Jožef Stefan v Cankarjevem domu nagovoril zbrane in spomnil na pomen inštituta za Slovenijo ter njegove mednarodne razsežnosti, ki segajo že v čas prejšnje države.

»Toliko slovenskega znanja, kot je bilo v vseh teh letih uporabljenega za tisto, kar se nam zdi danes samoumevno, takrat pa je bilo pionirsko, in toliko znanja, kot smo ga premogli in ga premoremo še danes, je zagotovo razlog, da smo lahko ponosni oziroma ste lahko ponosni. Vi ste tisti, ki znanje uporabljate, ki odkrivate nove tehnologije in ki boste mogoče odkrili nekaj, kaj se nam zdi danes nepredstavljivo,« je poudaril predsednik vlade v svojem nagovoru.

Spomnil je tudi na težave, s katerimi se je v vseh teh letih srečaval inštitut. »Pa vendarle ta vlada ima posluh za znanost, za raziskave, za razvoj.« Seveda ne more vlada vsega tega usmerjati, lahko pa prispeva sredstva in predvsem poskrbi, da bodo ta sredstva pravilno razdeljena in smotrno porabljena, je še poudaril.

Verjame, da bo Institut Jožef Stefan, kot največja referenca, ki jo ta država ima na področju znanosti, raziskav in razvoja, še naprej tako ponosno nosil svoje ime. Ob tem je še spomnil, da je bil prav Jožef Stefan prvi Slovenec, po katerem so poimenovali kateri koli zakon, na kar smo prav tako lahko ponosni. Zbranim je ob koncu zaželel iskrene čestitke ob visokem jubileju.

Tradicionalni, že sedemindvajseti Stefanovi dnevi potekajo med 23. in 29. marcem, ob robu nocojšnje slavnostne akademije pa je potekalo tudi predavanje o letečih robotih Vijayja Kumarja, enega najbolj znanih robotikov.

Največji slovenski raziskovalni inštitut, Institut Jožef Stefan (IJS), je izšel iz fizikalnega oddelka Slovenske akademije znanosti in umetnosti, uradna letnica ustanovitve je leto 1949. Ime nosi po slavnem slovenskem fiziku Jožefu Stefanu in edinem Slovencu, po katerem je dobil ime kak fizikalni zakon – Stefanov zakon o sevanju. Na inštitutu je zaposlenih skoraj 1.000 ljudi, ki s svojim delom intenzivno sodeluje pri spodbujanju tehnološkega, družbenega ter gospodarskega razvoja pri nas in v mednarodnem okolju.

V počastitev obletnic rojstva Jožefa Stefana, ki se je rodil 24. marca, organizira inštitut Stefanove dneve. Ti potekajo od leta 1993, njihov namen je popularizacija znanosti in počastitev spomina na slavnega fizika. Letošnjo obletnico delovanja inštituta želijo po besedah direktorja IJS posvetiti mladim in prihodnosti.

Foto: Daniel Novakovič/STA