Predsednik vlade: Če v sebi ne ponotranjimo pomembnosti obeh spolov, potem je vse drugo zaman

V Ljubljani, v Veliki dvorani Grand hotela Union, je nocoj potekala tradicionalna, že deveta prireditev v organizaciji uredništva revije Onaplus in priloge Ona, na kateri so se poklonili dvanajstim izjemnim posameznicam ter podelili naslov ONA 365 za leto 2018. Zbrane na podelitvi je nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

V svojem nagovoru je spomnil, da je nocojšnji večer namenjen predvsem nominirankam. »Ima simbolično sporočilo – Ona 365 dni pomeni, da ženske niste upoštevane samo ob 8. ali 25. marcu, ampak se mora to odražati skozi celo leto.« Dodal je, da je Slovenija na deklarativni ravni precej visoko, saj smo dosegli visoko stopnjo spoštovanja, ob tem pa spomnil tudi na Švico, s katero se tako radi primerjamo, kjer so ženske šele leta 1975 dobile volilno pravico. 

Dotaknil se je predsodkov, s katerimi se srečuje nežnejši spol, in razmišljanj, ki niso sprejemljiva za današnjo sodobno družbo, pa so kljub temu prisotna. Teh tem se je dotaknil tudi v času, ko je opravljal prejšnji poklic. 

»Vedno se zgrozim, ko slišim besedo kvote. Gre za padec družbe – to je priznanje, da kot družba nismo uspešni in moramo predpisati kvote, zato da dajemo ženske bodisi na kandidatne liste bodisi na kakšne druge vodilne položaje. Če moramo to s kvotami predpisati, to še ni tisti uspeh, ki si ga želimo. Je dvoličnost in verjamem, da bo enkrat tudi tega konec. Če v sebi ne ponotranjimo pomembnosti obeh spolov, potem je vse drugo zaman.«

Zaključil je z mislijo, naj nocojšnji večer ne izzveni malo za zabavo, ampak naj bo namenjen tudi razmisleku. Vsem cenjenim nominirankam, vsem zbranim v dvorani in po vsej Sloveniji je zaželel vse lepo ob prihajajočem prazniku z željo in upanjem, da ne bo samo 8. marec tisti praznik, ko se bomo spomnili na vas, ampak naj bo to vse leto. »Radi vas imamo,« je še zaključil misli predsednik vlade. 

Nominiranke, ki so bile predstavljene danes zvečer, so po mnenju organizatorjev s svojim profesionalnim ali prostovoljnim delom, predvsem pa z osebno zavzetostjo, vnesle v preteklo leto tiste dosežke, ki so prepoznani tudi kot širši družbeni presežki in hkrati puščajo opazne sledi. Mnogokrat so te posameznice z osebnimi dosežki skrite stran od oči javnosti, čeprav širijo obstoječa družbena in vrednostna obzorja.

Naziv ONA 365 je prejela dr. Sara Ahlin Doljak, ki jo žirija opisuje z naslednjimi besedami: »Dr. Sara Ahlin Doljak je odvetnica in predavateljica na Evropski pravni fakulteti v Ljubljani in Novi Gorici. Čeprav ji je multipla skleroza, ki jo je priklenila na voziček, vzela marsikaj zemeljskega, ji duha ni mogla streti. ‘Živim polno življenje, sem srečna, rada imam moža in otroka.’ In njen glas si zaradi pomembnih spoznanj, tako strokovnih, ko ji prisluhnejo študentje in strokovna javnost, kot življenjskih, zasluži, da ga slišimo vsi. Tudi zato, ker njen glas ne govori, govori Tobii, tehnološko pomagalo. ‘Ali si upamo izraziti tisto, kar je očem nevidno, neslišno, neotipljivo? Le to ima vrednost, to, kar je v nas,’ nam pravi. In to je dragoceno prav toliko ali še več kot znanje, ki ga predaja študentom.«

Foto: Nebojša Tejić/STA