MARJAN ŠAREC NA RADIU SLOVENIJA O DEMOGRAFSKIH SPREMEMBAH

Predsednik Marjan Šarec je bil gost prvega soočenja Radia Slovenija. Osrednja tema pogovora so bile demografske spremembe, ki veljajo za enega glavnih izzivov Slovenije v prihodnjih letih.

Predsednik je kot osnovni problem izpostavil slabo razmerje med delovno aktivnimi in upokojenimi, s katerim se sooča Slovenija. Uspešni bomo le, če bomo vzdrževali razmerje, ga uspeli obrniti celo navzgor, kar pa nam lahko uspe z boljšim gospodarstvom in več delovnimi mesti. V tem primeru lahko na drugi strani tudi zaostrimo pogoje za upokojitev, vsekakor pa ne preveč, saj je že 40 let dolga doba.

Pri vprašanju, za koliko bi morali zvišati plače v gospodarstvu in javnem sektorju, je predsednik izpostavil, da je dvig plač posledica nujnih ukrepov in reform, ki jih moramo opraviti prej. Ker se reforme izvajajo takrat, ko je situacija dobra, v obdobju gospodarske konjunkture, je zdaj pravi čas za pokojninsko, zdravstveno in druge reforme.

V stranki Lista Marjana Šarca menimo, da mora država zagotoviti možnosti za daljšo delovno aktivnost starejših z uvedbo prilagodljivega delovnega časa, oblikovanjem ustreznih delovnih razmer, prilagoditvami delovnih mest starejšim delavcem, da bodo sposobni reaktivizacije za prenos znanj in veščin starejših na mlajšo generacijo in obratno. Omogočiti jim je treba možnosti za vseživljenjsko usposabljanje na delovnem mestu, ponuditi spodbude za usposabljanje za delo s posebnim poudarkom na novostih zaradi digitalizacije in pričakovanih posledic na trgu dela.