PREDSEDNIK MARJAN ŠAREC GOST PRVEGA SOOČENJA NA TV SLOVENIJA

Na včerajšnjem prvem soočenju TV Slovenija je predsednik Marjan Šarec podaril ključna stališča stranke LMŠ do tem, kot so zdravstvo, volilna pravica, varnost in kako zadržati mlade v Sloveniji.

Na vprašanje o volilni pravici mlajših od 18 let je predsednik stranke poudaril, da je najpomembneje, da na volitve spravimo polnoletne. To pa bomo storili le tako, da bomo spremenili stvari v politiki na bolje in bodo imeli ljudje razlog za prihod na volišča.

Na področju zdravstva je izpostavil problematiko odtekanja denarja iz zdravstva in kartelne dogovore, saj se v zdravstvu pogosto vse predrago plačuje. Sistemsko, s celotno reformo je treba reševati tudi status bolniške, ki zdaj ni omejen, je še pokomentiral na vprašanje o omejenem trajanju bolniškega dopusta. V stranki Lista Marjana Šarca menimo, da so razlogi za dolge bolniške dopuste tudi dolge čakalne dobe, da se kot prvo diagnosticira bolezen, nato pa sledi še čakanje na operacijo oziroma zdravljenje. Ko bomo bistveno skrajšali čakalne dobe, bodo tudi bolniške krajše.

Pri vprašanju o varnosti je poudaril, da je treba okrepiti obe varnostno-obveščevalni službi, vojsko in policijo ter pospešiti postopek azila, ki bi mogel hitro steči takoj na meji. Dodal je, da tudi Evropska unija nima odgovorov na pereče težave migracij, zato zdaj to rešuje vsak po svoje.

Na vprašanje, s katerimi mehanizmi zadržati mlade v Sloveniji, je izpostavil ključnost debirokratizacije in spodbud za začetek delovanja zagonskih podjetij. Šolski sistem mora slediti potrebam gospodarstva, da izobrazimo mlade za poklice v smer novih tehnologij, ki jih bosta gospodarstvo in družba prihodnosti potrebovala. Treba je urediti tudi področje stanovanjske politike za mlade.