Prav je, da se je Janez Janša odzval na naše pismo in predstavil svoje pogoje izključevanja

Prav je, da se je Janez Janša odzval na naše pismo in predstavil svoje pogoje izključevanja. V »Dogovoru o povolilnem sodelovanju«, ki smo ga v LMŠ poslali opozicijskim partnerjem, smo poleg ključnih vsebinskih programskih izhodišč (javno zdravstvo, prehod na zeleno gospodarstvo, okolju prijazna politika, digitalna preobrazba, pokojninski sistem, javni sektor, vrnitev neodvisnosti institucij, depolitizacija nacionalnovarnostnega sistema), jasno zapisali, da je ena izmed treh prioritet dogovora vrnitev Slovenije v normalnost. Sestavni del tega je tudi, da sodelovanje z Janezom Janšo seveda ni mogoče, prav tako pa ne moremo sodelovati s tistimi, ki ga podpirajo. On je del problema in ne rešitev.

Pri spoprijemanju z migracijskimi izzivi je bilo in je temeljno vodilo stranke LMŠ zagotavljanje ravnotežja med načeli varnosti in solidarnosti. To smo zagovarjali tudi v času vlade Marjana Šarca, ko smo, med drugim, izkazali solidarnost z Italijo in Malto, ki sta se spoprijemali z navedenimi izzivi, ter na drugi strani okrepili varnost na naši južni, schengenski meji, ki je najbolj izpostavljena nezakonitim migracijam.

Prav tako resolucija Evropskega parlamenta o obsodbi vseh totalitarnih režimov ni nekaj, o čemer bi se v LMŠ v teh časih pogovarjali, kajti izzivi Slovenije v post-covid času po volitvah bodo povsem drugačni. Imamo nelegitimno vlado, vlado, ki sistematično napada in uničuje neodvisne institucije in medije, vlado, ki se ni sposobna soočati z epidemijo, vlado, ki temelji na korupciji, vlado, ki žali, ponižuje in grozi kritičnim posameznikom in vsem, ki tej vladi nastavijo ogledalo. Vrnitev v normalnost in odprava vseh škodljivih potez te vlade, vključno z razrešitvijo vseh politično nastavljenih, nesposobnih kadrov je tisto, o čemer se je treba pogovarjati.

Zaradi vsega navedenega si ljudje želijo in pričakujejo, da končno dobijo demokratično možnost. Zato je skrajni čas za volitve, kjer bodo lahko povedali, kako naprej in kakšno Slovenijo si želijo.