Poziv vladi: Bolnišnicam in izčrpanemu zdravstvenemu osebju je treba nemudoma zagotoviti pomoč, šolarjem na daljavo pa topel obrok

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović vlado poziva, naj začne nemudoma in aktivno – z zagotavljanjem sredstev, kadra in prostorov – reševati stisko, v kateri se je zaradi epidemije znašlo slovensko javno zdravstvo. Poziv objavljamo v celoti.

Spoštovani,

navkljub večkrat izrečenim zagotovilom, tudi predsednika Vlade Republike Slovenije, da je Slovenija na drugi val epidemije dobro pripravljena, se na žalost vseh nas vrstijo novice, ki tega ne potrjujejo, prej nasprotno. 

Čeprav je bilo naraščanje števila okuženih, ki bodo potrebovali hospitalizacijo, moč predvideti – nenazadnje so vlado na to nenehno opozarjali tudi v “njeni” posvetovalni skupini –, so bolnišnice na robu (prostorskih in kadrovskih) zmogljivosti, nekatere tudi finančnih. 

V UKC Ljubljana se je šele zdaj (29. oktobra 2020) namesto poleti začela gradbena  preureditev nedokončanega Diagnostično-terapevtskega centra v “začasni covid oddelek”. Na Golniku šele zdaj (29. oktobra 2020) potekajo zadnje priprave na povečanje kapacitet,  prav tako se šele zdaj na sprejem bolnikov s covid-19 pripravljajo naravna zdravilišča. Šele zdaj so stekla usposabljanja prvih prostovoljcev Rdečega križa, pa čeprav so bili za to na voljo poletni meseci. Tedaj bi država med drugim lahko opravila tudi nakup dodatne opreme za ventilatorje Siriusmed R30, ki so v nasprotnem za bolnike s covid-19 neuporabni.  

Skratka, najmanj poletje, ko je virus domala povsem miroval, je bilo zamujeno. In tako smo danes priča tudi povsem nepredstavljivim pozivom, ki jih vlada ne bi smela dopustiti. Taki sta najmanj prošnji šempetrske bolnišnice, ki se za pomoč pri nakupu drobnega inventarja obrača na občine in podjetja, ter ptujske bolnišnice, kjer zaposleni prosijo celo za vodo in sokove. 

Zaradi vsega naštetega Vlado RS pozivam:

– naj bolnišnicam in zdravstvenim ustanovam takoj zagotovi manjkajoča finančna sredstva ter tako omili že siceršnje stiske, ki bi jih s pravočasnim (poletnim) ukrepanjem lahko preprečila,

– naj k pomoči izčrpanemu zdravstvenemu osebju takoj pozove vse zasebne izvajalce zdravstvene dejavnosti ter z njimi doseže dogovor o začasni uporabi njihovih prostorov, če so za oskrbo obolelih s covid-19 ustrezni,

– naj vsem osnovnošolcem in dijakom tudi v času šolanja na daljavo, zagotovi topel obrok.

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ