Poziv opozicije: Pridi na referendum in glasuj PROTI škodljivemu zakonu

Skupen poziv voditeljev opozicijskih strank Marjana Šarca, Tanje Fajon, Luke Mesca in Alenke Bratušek.

To nedeljo, 11. 7., je referendum. Odločali bomo o škodljivem zakonu o vodah, ki nedopustno posega v obstoječe omejitve za gradnjo objektov ob površinskih vodah – ob rekah, jezerih in ob obali. Z gradnjo in omejevanjem dostopa do obale in obrežij, ki so v Sloveniji razglašene za javno dobro in javni prostor, do katerega imajo vsi prost dostop, na široko odpira vrata zasebnemu kapitalu in privatizaciji tega prostora. Posega v ustavno varovano pravico do pitne vode in niža že dosežene standarde varovanja slovenskih voda.

Jasno je, da nas v prihodnje čaka popravljanje velikih napak aktualne vlade in ponovno grajenje zaupanja v naši družbi. Referendum je prva priložnost, da se državljanke in državljani na demokratičen način izrečemo o škodljivi politiki vlade Janeza Janše. Predvsem pa da jasno povemo naj bo naš družbeni razvoj zasnovan na enakosti, naša usmeritev pa boj proti vsem izkoriščevalskim razmerjem v družbi in okolju.

Referendumska kampanja je že povezala naše skupnosti, poenotila strokovno javnost, okoljevarstvene in civilnodružbene organizacije, aktivirala mlado moč in sveže ideje. Skupno zavezništvo, ki ga je gnala energija prostovoljk in prostovoljcev, je danes tik pred uresničitvijo cilja –  zaščititi vodo kot javno dobro.

Zato vas pozivamo, da se udeležite že predčasnega glasovanja, ki bo od torka, 6. 7., do četrtka, 8. 7., ali svoj glas PROTI oddate v nedeljo, 11. 7. Naš glas je za vodo in PROTI škodljivemu zakonu.