Poziv ministru za kulturo, naj se nemudoma začne obnašati kot minister za kulturo in začne delati za kulturo.

Poslanka Lidija Divjak Mirnik je poslala poziv ministru za kulturo.

»Ne grozi nam zgolj razpad naroda, ki ga brez kulture ni; grozi nam tudi razčlovečenje kulturnih delavk in delavcev ter njihovih družin. Kdo bo za to prevzel odgovornost? Slovenska kultura je v resnih težavah. Začnite končno delovati kot minister in zaščitnik kulture v Sloveniji.« To so glasni pozivi Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter kulturnih organizacij, ki se borijo za kulturo in njeno preživetje.  Kot pravite, spoštovani minister, skrbite za racionalno in namensko porabo sredstev – dober izgovor, a bolje rečeno, skrbite za postopno hiranje kulture. Epidemija novega koronavirusa, reševanje življenj, kako priročni izgovori za obračun s področjem, ki je vam in največji vladni stranki, iz katere prihajate, največji sovražnik.

Vi ste tisti, ki ste na cedilu pustili celotno kulturo, ljudi, zaposlene v kulturi, njihove družine – zaradi vas so v popolnosti prepuščeni  sami sebi, svoji lastni iznajdljivosti, znašli so se na robu preživetja. Vi in vaša vlada sta tista, ki z neukrepanjem, vehementnim obnašanjem onemogočata njihov obstoj.  Ni vam mar za kulturo, ni vam mar za njeno preživetje, mar vam je le za vaše lastne interese, četudi je treba iti za njihovo uresničitev prek trupel.

Združeni kulturniki vašemu pohodu kljubujejo, od vas zahtevajo, da

  • dokončate postopke odprtih in nezaključenih razpisov,
  • izplačujete veljavne pogodbene obveznosti izvajalcem in transferje javnim agencijam,
  • v sodelovanju z NIJZ pripravite življenjska priporočila za kulturne dogodke in prireditve,
  • predstavite načrt rešitev za posamezne sektorje,
  • zaščitite javno RTV in STA pred vplivi politike,
  • prisluhnete in slišite kulturnike in kulturnice.

Kako dobro premišljen in načrtovan je vaš napad na kulturo, ponazarja primer Slovenskega filmskega centra, katerega delo je obstalo zaradi vas in vaše vlade. Obljubili ste jim, da boste, kljub sprejetemu ukrepu začasnega zadržanja proračuna in posledični zaustaviti postopkov, nemoteno izplačevali obveznosti za projekte, sprejete na razpisih preteklih let, za katere so pogodbe že podpisane, delo projektov pa je steklo že pred časom. A žal ustvarjalci in delavci še do danes niso prejeli plačila za že opravljeno delo. Razlog za to je povsem zavestno in načrtno zaviranje postopkov vaše vlade. Dokumenti, ki bi zagotovili ta sredstva, čakajo le še na potrditev vlade. A usodo vseh ustvarjalcev in delavcev ima v rokah minister za notranje zadeve Aleš Hojs, kakšno naključje, a on je tisti, ki bo – ko se bo pač odločil, zakonske norme zanj namreč ne veljajo – dokumente uvrstil na dnevni red vladne seje.  

Stanje v kulturi je resnično zaskrbljujoče in na samem robu preživetja. Zato vas pozivam, da nemudoma kot minister za kulturo začnete delati za kulturo tako na ministrstvu kot v vaši vladi, da prisluhnite stiskam in predlogom kulturnic in kulturnikov, ki se z vso srčnostjo in predanostjo zavzemajo za preživetje kulture v naši državi.  Nimate niti enega opravičljivega razloga za obračunavanje z njimi!