Poziv LMŠ: Vlada naj prisluhne računovodjem in podaljša rok za oddajo davčnih obračunov in letnih poročil

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je na vlado poslal poziv, ki ga v nadaljevanju objavljamo v celoti.

»Strankam, ki so po več mesecev zaprte na podlagi uredbe Vlade, strankam, ki že več mesecev niso ustvarile niti enega evra prihodka, svojega dela ne moremo zaračunati, saj nam ga nimajo od kje plačati. Država pa enostavno ne ve, da smo računovodski servisi tisti, ki smo dejansko samo še državne služkinje in delamo samo še zanjo.«

To je citat iz dopisa obupanih računovodij, ki so zaradi povečanega obsega dela v času epidemije na robu svojih zmogljivosti Prejeli smo ga – tako kot so ga že prej tudi na gospodarskem ministrstvu in v kabinetu predsednika vlade – tudi v poslanski skupini LMŠ.
A prepričani smo, da ga ne bi, če vlada ne bi znova, kot že tolikokrat poprej, pokazala svojega ignorantskega odnosa do nekaterih družbenih skupin, panog, dejavnosti …

V situacijo, v kakršni so se znašli, je računovodje potisnila predvsem kaotična zakonodaja in pravila, ki se zaradi vladnih odločitev nenehno spreminjajo. Računovodje in računovodski servisi so v zadnjem letu – kljub izjemno povečanemu obsegu dela – še vedno uspešno krmarili med tem, da so podjetnikom zagotavljali preživetje, državi pa izpolnitev vseh – stalno spreminjajočih se – predpisov, veliko večino računovodskega dela namreč predstavlja poročanje državi, kar omogoča delovanje državnega aparata.
Zato so računovodje vlado prosili za:

 1. jasno zakonodajo,
 2. plačilo za izjemno povečan obseg dela in
 3. razumne roke za zmanjšanje birokracije.

  Razen površnega, ignorantskega odgovora, češ da je bilo na tem področju strojenega že veliko, od vlade niso dobili ničesar. Niti vsebinskih argumentov, zakaj jim – ob vsem hvaljenju, kako z ukrepi ni pozabila na nikogar, kar sicer ne drži – ne more pomagati.

  Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so namreč na prošnjo za podaljšanje roka za oddajo letnih poročil, ki se izteče 31. marca, in je bil lani, ko zapleti pri delu računovodij še zdaleč niso bili takšni kot danes, podaljšan, dobili odgovor, da je ministrstvo tako pobudo podprlo in pripravilo predlog za PKP8, vendar se »na podlagi drugih mnenj Vlada ni odločila, da se ta predlog uvrsti v zakon.«

  Zato v LMŠ vlado pozivamo, naj nemudoma pojasni, na podlagi česa (analize, podatki, konkretna mnenja …) podaljšanja roka za oddajo letnih poročil ni uvrstila v zakon. Hkrati pa vlado pozivamo, naj ne glede na vse, takoj pristopi k podaljšanju roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2020 z 31. marca 2021 na 31. maj 2021.

  Konkretno vas torej pozivamo, da – tako kot ste to storili v Zakonu o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju (poglavje II. UKREPI NA DAVČNEM PODROČJU) – v prihajajočem predlogu PKP9 podaljšate rok za oddajo davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2020, in sicer do 31. maja 2021.


  Veliko vlog za čakanje in skrajšano delo namreč še ni obdelanih, zato računovodski servisi pravilnih letnih poročil še ne morejo sestaviti.