Potrebujemo dobro opremljeno Slovensko vojsko, ampak ne na način, kot se ga loteva ta vlada

Glede na zahtevne in spreminjajoče varnostne grožnje se v LMŠ zavedamo potrebe po modernizaciji Slovenske vojske, ob upoštevanju splošnega javnofinančnega stanja v državi.

Ker pa smo v situaciji, ko zaradi posledic COVID in padca gospodarske rasti javnofinančna slika še vedno ni znana, pa je neodgovorno pripravljati zakon s fiksnimi obveznostmi za naslednjih šest let, v katerem je predvideno, da se kupuje vojaška oprema in tehnika, za katero ne vemo, ali jo zares potrebujemo, še posebej ob dejstvu, da se število pripadnikov Slovenske vojske zmanjšuje. Ta vlada pa ni storila nič, da se število pripadnikov Slovenske vojske ne bi zmanjševalo.

Kontradiktornost te vlade se kaže tudi skozi to, da je obrambni proračun, ki je bil previden s strani vlade Marjana Šarca, zmanjšala za cca 60mio evrov, od katerih je bilo sicer 20mio evrov vrnjenih nazaj. Gre tako za veliko predstavo za javnost, ki pa ni odraz realnosti.

Dejstvo je, da potrebujemo Slovensko vojsko, dobro opremljeno vojsko, ampak ne na način, kot se ga loteva ta vlada. Oprema in tehnika, ki je uporabna tudi za zaščito in reševanje, npr. transportne helikopterje je potrebno redno posodabljati. Ne potrebujemo pa novih orožarskih afer. Težko se namreč znebimo občutka, da je vse skupaj poskus Janeza Janše, da se spet vplete v njemu ljube orožarske posle – vsi se spominjamo orožarske zgodbe iz 90ih in Patrie. Najmanj, kar Slovenija potrebuje v teh trenutkih, je Patria 2. del.

Referendum kot takšen je posvetovalne narave in kot tak ne bo razrešil teh ključnih vprašanj in dilem. V osnovi smo vsi proti velikemu vlaganju v nepotrebno vojaško oborožitev.