POSTAVITEV KAMNOV SPOTIKAVCEV V LJUBLJANI

V spomin prvih 23 Judovskih meščanov Ljubljane in njihovih svojcev, ki so bili zaradi porekla ter nacističnega načrta iztrgani iz svojih domov in odpeljani v različna koncentracijska taborišča po Evropi, se je danes v Ljubljani pričela akcija »Stolpersteine” (Spotikavci) – eno ime, en kamen, ena oseba.

Nekaj Spotikavcev, kamnitih tlakovcev, prevlečenih s slojem medenine z imeni žrtev, so leta 2012 že položili v Mariboru, letos pa bo polaganje steklo še v Ljubljani.

V sklopu aktivnosti #spominjamo se in izobraževanja o holokavstu ter Festivala hiša strpnosti namerava Judovski kulturni center v sodelovanju s Sinagogo Maribor, Mini teatrom in ZRC SAZU, v Ljubljani do konca leta postaviti prvih 23 spotikavcev, kamnov, ki jih od leta 1992 po vsej Evropi polaga nemški umetnik Gunter Demnig. Z akcijo bodo nadaljevali še naslednji 2 leti, projekt pa je podprla Komisija za spomenike in obeležja MOL in župan Janković ter ostali podporniki kot MOL, oddelek za kulturo, Veleposlaništvo Izraela, zasebna donatorica Marie Ann Prelog in nekateri ostali donatorji.

Postavitve prvih dveh kamnov Spotikavcev na Cankarjevem nabrežju, s katerimi so vsi prisotni počastili spomin na izginulo in v holokavstu uničeno slovensko/ljubljansko judovsko skupnost, sta se danes udeležila tudi poslanca stranke LMŠ Tina Heferle in Edvard Paulič.