Poslanska skupina LMŠ o “dnevu slovenskega športa”

Dan slovenskega športa je lahko ob vsakokratnem uspehu slovenskih športnikov. Pravzaprav bi se morali namesto o datumski opredelitvi in samem poimenovanju dneva pogovarjati o pomembnosti športa za vse generacije in njegovem doprinosu vsem državljankam in državljanom. Šport je  eno izmed tistih področij, ki ne pozna socialne izključenosti in, kar je najpomembnejše, spodbuja solidarnost in krepi narodno zavest.

V PS LMŠ vsakršne spodbude zdravega načina življenja in medgeneracijskega sodelovanja predvsem v času, ko vse manj prostega časa namenimo gibanju in druženju, pozdravljamo. Prisoten  pa je pomislek glede same datumske umestitve praznika, saj 1. 10. že praznujemo mednarodni dan starejših in menimo, da bi se morali tudi glede na izzive, ki jih prinaša starajoča se družba, posvetiti predvsem starejšim in njihovemu spodbujanju k dejavnemu staranju.

Morda bi bilo bolje razmisliti o tem, da bi dan, posvečen slovenskemu športu, praznovali 15. oktobra, na dan Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, ki ga poznamo tudi kot slovenski dan športa, ko zavodi in društva ter drugi ponudniki športnih programov državljankam in državljanom že danes ponujajo brezplačne obiske raznovrstnih športnih dejavnosti.