Ne oklepamo se svojih stolov

Poslanci LMŠ se ne oklepamo svojih stolov. Simbolno smo pokazali, da smo pripravljeni ljudstvu takoj vrniti svoje mandate in iti na volitve.To se bo zgodilo, ko bo na Trgu republike vsaj 46 stolov.

Danes so poslanci največje opozicijske stranke LMŠ na Trg republike v Ljubljani, torej pred državni zbor, v znak upora proti obstoječi vladi prinesli 14 stolov, ki simbolizirajo 14 poslanskih mandatov poslank in poslancev LMŠ. Poslance opozicije, pa tudi strank DeSUS in SMC, so povabili, naj se jim pridružijo ter tako preprečijo razgradnjo demokratičnih sistemov ter osamosvojitvenih vrednot naše skupne države.

Poslanci največje opozicijske stranke LMŠ so danes na Trg republike odnesli stole, ki so simbolično predstavljali njihove poslanske mandate, ter na manifestativen način pokazali, da svoje mandate vračajo ljudstvu, ki naj na predčasnih volitvah pokaže, komu zaupa vodenje države in komu ne. Kot so poudarili, so izčrpali vse politične in pravne možnosti, da bi onemogočili latentno državljansko vojno, razdvajanje ter enoumno vladanje Janeza Janše. Prepričani so, da bodo vse dokler vsaj 46 poslancev ne bo prineslo svojih stolov na Trg republike, vsi talci vlade Janeza Janše in njegovih parcialnih interesov.

 Zakaj upor?

Pojasnili so, da živimo v avtoritarnem režimu, ki si želi podrediti vse veje oblasti, sega celo po muzejih in bolnišnicah. Ta režim se je zažrl v vse pore naše družbe, spreminja in potvarja zgodovino in simbole naše države ter nedopustno posega v medije kot četrto vejo oblasti (brez dogovora).

»Današnje glasovanje o dnevnem redu seje je pokazalo, da ta vlada nima več večine, kajti majske seje ne bo. Zato, ker ta vladna koalicija, skupaj z izgubljenimi sinovi slovenskega parlamenta, dela vse, da bi ostala na oblasti. V normalnih demokracijah se gre na volitve, da ljudstvo presodi, komu bo dalo glas in kdo naj vodi državo naprej,« je na Trgu Republike poudaril predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Spomnil je še, da je opozicija na današnjem glasovanju o dnevnem redu seje državnega zbora glasovala enotno proti seji, saj bi na tej potrjevali zakone, ki so na odborih dobili podporo zgolj zaradi tega, ker so bile nepovezanim poslankam in poslancem kratene pravice do glasovanja na delovnih telesih. »Zato smo preprečili majsko sejo in zato smo se odločili, da je potreben upor tudi v državnem zboru. In zato smo danes tukaj na Trgu republike vse poslanke in poslanci LMŠ.«

»Ta vlada nima več legitimnosti, ta koalicija je skupaj samo zaradi stolčkov. In mi ne bomo mirno gledali in dovolili, da se to vleče v nedogled. Kot odgovorna opozicija bomo storili vse, da preprečimo sprejemanje nelegitimnih zakonov, da preprečimo sedanje stanje in pokažemo ljudem, da nam ni vseeno,« je še nadaljeval predsednik LMŠ in spomnil, da je poslanka skupina LMŠ pred pol ure vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bodo glasovali o ustavni obtožbi predsednika vlade.

»Glasovanje bo, glasovanje bo tudi priložnost, da se vse poslanke in poslanci odločijo sami pri sebi, ali podpirajo vsa ta dejanja, ki smo jim danes priča. Ali imajo toliko poguma in toliko zavesti do države, da so sposobni iti na volitve. Za nas so edino volitve legitimne – naj ljudje odločijo, kdo naj vodi naša državo.«

Zakaj na Trgu republike? Pred 30-timi leti so bile na tem mestu dovoljene sanje.

Pred 30-timi leti so bile na tem trgu dovoljene sanje. Verjeli smo v svobodo, socialno pravičnost, dostojno življenje, kulturni napredek in miselni pluralizem,  so še poudarili. »Zavezali smo se demokraciji, svobodi, spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovim pravicam, spoštovanju, sodelovanju in odprtosti. Ponosni smo bili na svojo mlado državo. Na tem trgu je pred skoraj 30 leti zaplapolala prva slovenska zastava, ustanovili smo svojo državo, zasadili osamosvojitveno lipo, ki jo je 26. junija 1991 Nadškof Alojzij Šuštar blagoslovil na prireditvi »Ponosni na Slovenijo«, in se skupaj zavzeli za osamosvojitvene vrednote, ki jih je ta vlada v celoti poteptala. Danes, na tem istem Trgu republike, skoraj 30 let pozneje, niso dovoljene sanje. Smo poteptani, zatirani in brez ponosa. Živimo v zlagani demokraciji, polni sebičnosti, strupenih in zlaganih besed ter dejanj. Danes nas ne združuje ponos, danes nas razdružujeta strah in zatiranost,« so bili še enotni poslanke in poslanci LMŠ.