Odziv stranke LMŠ na nov vladni odlok glede zaostritve pogojev PCT

Način obveščanja in komuniciranja vlade z ljudmi v času Covida-19 je povsem neprimeren. Zato v LMŠ razumemo nezadovoljstvo in nezaupanje ljudi. Rokohitrsko pripravljeni odloki, sprejeti z danes na jutri, so neživljenjski in polni nejasnosti. Obenem so odloki neustavni, na kar je v več primerih opozorilo Ustavno sodišče RS.

Z novim, zadnjim odlokom vlade, s katerim je v soboto brez kakšnih dodatnih pojasnil vlada zaostrila pogoj PCT, nista bili seznanjeni niti prvi vladni svetovalki v boju zoper epidemijo, kar pa ni prvi primer, ko je vlada Janeza Janše v tako pomembnem boju, kot je epidemija Covida-19, popolnoma obvozila stroko.

Takšni odloki, poleg neustrezne komunikacije, vnašajo še dodatno zmedo in povečujejo nezaupanje javnosti, kar se kaže tudi v nizki precepljenosti. Dejstvo je, da je virus tu in da se bomo morali z njim naučiti živeti. Zato bomo morali poiskati zdravorazumski pristop, da bi z njim vsaj skušali doseči ravnovesje in sožitje v skupnosti.

Za začetek je treba predvsem najti ustrezne načine komunikacije z ljudmi, brez dramatiziranja razmer, brez groženj in represije ter stigmatizacije necepljenih.

V LMŠ smo cepljeni vsi poslanke in poslanci, cepljenje podpiramo, vendar ob tem poudarjamo, da mora cepljenje ostati prostovoljno.