Odziv predsednika LMŠ Marjana Šarca na napovedano povabilo Janeza Janše k sodelovanju

V LMŠ smo bili konstruktivni že ob začetku epidemije – spomnimo na skupno novinarsko konferenco, ki sva jo imela z Janezom Janšo, povabili smo ga tudi na SNAV, prihajajoči vladi smo teden dni pred prisego korektno po področjih predali informacije o stanju epidemije.

Spomladi je bilo rečeno, da je za prepozno ukrepanje kriva vlada v odhajanju. Danes to zveni precej bizarno, saj imamo vsak dan toliko mrtvih, kot je bilo takrat okuženih. Spomnimo se samo famoznega vladnega poročila, ki ga je sprejela vlada in potrdila vladna koalicija državnega zbora, kjer sem bil osebno obtožen za slabo upravljanje epidemije.

Vsak dan poslušamo, kako sem vrgel puško v koruzo. Medtem pa vlada razgrajujejo vse neodvisne institucije v državi, nakupuje opremo v sumljivih okoliščinah, kupuje neustrezne hitre teste, politično kadruje, posega v neodvisnost medijev, ogroža celo vpise na fakultete.  

Po vsem tem, ko so Janezu Janši stvari povsem ušle iz rok, čeprav je še marca 2020 vse vedel, bi zdaj, tudi s pomočjo predsednika republike in »kvazi« uglednih strokovnjakov, kjer manjka le še direktor slovenjgraške bolnišnice Lavre, podpisoval sporazum o sodelovanju. Če bi bila njihova želja po sodelovanju tako zelo iskrena, bi od samega začetka epidemije sprejeli tudi kakšnega od predlogov oziroma vloženih amandmajev opozicije, pa te ves čas po tekočem traku zavračajo.

Zato je več kot očitno, čemu je namenjeno povabilo k sodelovanju – da bo Janez Janša soodgovornost za slabo stanje v državi lahko prevalil na vse. V Koaliciji ustavnega loka prihodnjo sredo vlagamo konstruktivno nezaupnico, ker verjamemo, da mora ta škodljiva vlada oditi.

Podpisovati sporazum o sodelovanju z nekom, ki je sinonim za nesodelovanje in ki za vse svoje napake vedno krivi druge, bi bilo milo rečeno nenavadno, smešno. Zato v LMŠ tega ne bomo storili. 

Marjan Šarec, predsednik LMŠ