Odziv LMŠ na odločitev Ustavnega sodišča RS glede neustavnosti dela zakona o nalezljivih boleznih

V LMŠ že več eno leto, torej skoraj od začetka delovanja te vlade, jasno in glasno opozarjamo, da si skuša vlada Janeza Janše z zlorabljanjem epidemije in tudi z nespoštovanjem zakonov in ustave zagotoviti oblast brez pravih omejitev. Prav s tem namenom si je predsednik vlade priredil tudi Zakon o nalezljivih boleznih.

Prav tako smo opozarjali – če vlada ljudem, pa čeprav v imenu zajezitve širjenja virusa, prepoveduje gibanje ali zbiranje, tu ne sme biti niti kančka dvoma. Ti ukrepi morajo biti sorazmerni in v celoti zakoniti ter v skladu z ustavo.

Po odločitvi ustavnega sodišča je jasno, da so bila naša opozorila upravičena. Vlada Janeza Janše je namreč, tako ugotavljajo ustavni sodniki,  sama sebi podelila bianco pooblastilo, da lahko pod pretvezo epidemije grobo posega v ustavne človekove pravice in temeljne svoboščine na neustaven način. S tem, ko nam je nesorazmerno omejila pravico do gibanja, pravico do zbiranja in združevanja, je ponovno dokazala, da zanjo ne zakoni in ne ustava ne veljajo. Tudi zaradi tega ter drugih nezakonitih in neustavnih početij te vlade, ki smo jih dokazali tudi v ustavni obtožbi predsednika vlade, je čas za volitve in odhod te vlade na smetišče zgodovine.