Odziv Braneta Golubovića, vodje poslanske skupine LMŠ na namigovanja SDS

Odločno zavračamo namigovanja vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca in Nove24TV, da naj bi podpredsednik preiskovalne komisije za ugotavljanje domnevnega pranja denarja v NKBM d.d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS in strokovni sodelavec, zaposlen v državnem zboru, kadarkoli in komurkoli izdala tajne podatke.

Tako kot vsak član preiskovalne komisije ima tudi poslanec LMŠ in podpredsednik omenjene komisije Aljaž Kovačič možnost in tudi dolžnost vpogleda v dokumente, ki zadevajo delo preiskovalne komisije. Ne nazadnje je tudi njegova naloga in dolžnost, da se kot član komisije z vsebino seznani, preden o njej razpravlja ali odloča.

poslanec LMŠ Aljaž Kovačič

V skladu s pravili je tudi transparentno zavedeno, kdaj in v kaj sta poslanec Kovačič in strokovni sodelavec vpogledala.

V skladu z zakonom sta oba dolžna varovati tajnost zaupnih dejstev, s katerimi se seznanjata, in tako sta tudi ravnala. Naj poudarimo, da odnašanje dokumentov iz t. i. »tihe sobe« ni dovoljeno, prav tako jih ni mogoče kopirati, skenirati ali fotografirati. Tudi odnašanje zapiskov iz sobe na lastno pest ni dovoljeno.

Se pa v poslanski skupini LMŠ sprašujemo, od kdaj je sporno, da člani preiskovalnih komisij pregledujejo dokumentacijo, do česar imajo pravico, in kako je lahko nekdo ovaden samo zato, ker je opravljal svoje delo v skladu z zakonom.

V PS LMŠ zadnjo potezo SDS razumemo kot njihovo stisko, saj o domnevnem nezakonitem financiranju poročajo tudi tuji mediji, odzivajo se tuji politiki. Na stisko SDS kažejo tudi poskus ustrahovanja našega poslanca ter strokovnega sodelavca, napovedana tožba zoper predsednika LMŠ Marjana Šarca ter obračunavanje z mediji in novinarji, ki o tej temi poročajo. To je po našem mnenju novo dno slovenskega parlamentarizma in strah nas je te nove politike, ki jo želi izvajati vlada v nastajanju.

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ

V zadnjih dneh poslušam očitke o posredovanju tajnih dokumentov v javnost. Zadeva je šla tako daleč, da mi grozijo s…

Geplaatst door Aljaž Kovačič op Donderdag 13 februari 2020