Odgovor LMŠ Iniciativi Zahtevamo šolo glede popisovanja mladoletnih dijakov, ki so v Mariboru pozivali k odprtju šol

Popisovanje mladoletnih dijakov, ki so v Mariboru pozivali k odprtju šol, ni nič drugega kot še eden v nizu poskusov aktualne oblasti, da z represijo utiša vse, ki so do nje kritični.

Nerazumljivo je, da vlada kaznuje tiste mlade, ki si želijo znanja, se zavedajo pomena izobraževanja in opozarjajo na vse nižjo motivacijo za učenje, slabšo telesno pripravljenost ter porast duševnih stisk med učenci in dijaki. Na vse to so morali mladi opozoriti sami, saj ministrica za izobraževanje, znanost in šport ni znala ali hotela prepoznati pomanjkljivosti pouka na daljavo in ukrepati drugače. Šole so bile namreč v Sloveniji zaprte predolgo.

Mladi so se znali postaviti zase. V stiski, v kateri so se znašli, so izrazili svoja razmišljanja in skušali najti rešitev. Vlada, ki je zmotno prepričana, da je samozadostna in da so njeni ukrepi najboljši ter edini možni, pa je namesto po dialogu spet posegla po represiji. S tem pa znova dokazala, da v strahu pred kakršnokoli kritiko, pa čeprav konstruktivno in utemeljeno, krni svobodo izražanja – celo z nesorazmerno visokimi globami, s čimer nas spreminja v policijsko državo.

Tako, kot smo v LMŠ na nesorazmernost glob vlado opozarjali že pri sprejemanju protikoronskih paketov (primer glob v višini 15.000 EUR za vsakega, ki bo na družbenih omrežjih kritiziral in pod vprašaj postavljal protikoronske ukrepe, kar je bil predlog popolnoma nesorazmernega in pretiranega ukrepa), bomo opozarjali tudi naprej.