Odgovor Jerce Korče zavodu Živim

Odziv poslanke Jerce Korče na pismo Zavoda Živim z zahtevo po opravičilu za FB zapis, v katerem je poslanka opozorila na, po njeni oceni, nedopustno ravnanje Občine Logatec, ki je ob novoletnih čestitki »reklamirala« določene vsebine zasebnega Zavoda Živim, s tem pa javna sredstva uporabila za širjenje ideje, ki bi jo lahko razumeli kot poseg v ustavno zagotovljene pravice žensk.

Se še spomnite mojega zapisa iz dne 17.12.2020?

Od omenjenega zavoda sem prejela pismo (v celoti objavljeno spodaj), v katerem je med drugim zapisano:

“Ker ste s svojim zapisom, kot sem že zgoraj omenila, javno blatili naše ime, želimo, da se nam za svoje neprimerne izjave tudi javno opravičite v roku 15 dni od prejema tega pisma. V nasprotnem primeru bomo primorani razmisliti o uporabi drugih ukrepov za zaščito dobrega imena našega zavoda. Prosim, da to storite preko FB profila, kjer ste tudi objavili vaše sporočilo.”

Tukaj pa je moj odgovor.

Spoštovani,

najprej hvala za vaše sporočilo. Naj v uvodu zapišem, da spoštujem 39. člen Ustave Republike Slovenije, ki nam vsem zagotavlja svobodo izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja ter opredeljuje, da vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja. Z zapisom, ki sem ga objavila, sem opozorila na po mojem mnenju nedopustno ravnanje Občine Logatec, ki se je odločila, da bo ob novoletnih čestitki »reklamirala« določene vsebine, s tem pa javna sredstva uporabila za širjenje ideje, ki bi jo lahko razumeli kot poseg v ustavno zagotovljene pravice žensk.

V svojem dopisu navajate, da sem s pisanjem javno blatila vaše ime, ter od mene terjate opravičilo.

Opravičujem se, ker sem ne samo iz filma »Čudež življenja«, predvajanega na pročelju frančiškanske cerkve v Ljubljani leta 2016, pač pa tudi iz zapisov z vaše spletne strani (nekaj jih prilagam spodaj) razbrala, da Zavod ŽIV!M nasprotuje pravici do splava. K temu razumevanju so me napeljali zapisi, kot so:

»Kdo mi jemlje prihodnost? Splav zagotovo. Splav jemlje življenje otrokom in dostojanstvo ženskam in njihovemu materinstvu ter moškim in njihovemu očetovstvu. Ženske si zaslužimo boljšo rešitev od splava. Ženske in moški si resnično zaslužimo več!«

»Marca 2012 je Slovenska škofovska konferenca odločila, da bo 28. december, dan nedolžnih otrok, postal tudi Narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje. Res je, da za nerojene otroke molimo večkrat v letu, nekateri zanje prosijo vsak dan, a 28. december je dan, ko se še na poseben način v molitvi spomnimo nerojenih otrok in v to molitev priporočimo tudi vse starše, ki so pod velikimi pritiski in preizkušnjami in razmišljajo o splavu.Splav je pogosto tema, o kateri se je zelo težko pogovarjati, saj že govor o njej sproži veliko težkih čustev. Do sedaj je bilo v Sloveniji splavljenih več kot 700.000 otrok in v te splave so tako vključene tudi mnoge druge žrtve: mame, očetje, bratje, sestre, medicinsko osebje. Tudi oni so potrebni naše molitve, da bi lahko ozdravili notranje rane, ki so jim ob teh postopkih nastale in bi postali pričevalci upanja in življenja.28. decembra se bomo tako spomnili ne le nedolžnih otrok, ki so že med angeli, ampak tudi nosečnic in jih priporočili za lepo nosečnost in srečen porod ter tistih nerojenih, ki jim prav v teh dneh grozi splav.«

»Splav je v našo kulturo naredil kar močno zarezo. Razširil se je po vsem svetu, čeprav je v vsaki državi ali kontinentu našel svojo pot do uveljavitve. Na zahodu pod pretvezo svobode, v bolj socialističnih državah s poudarkom na družbeni aktivnosti žensk, na Kitajskem kot politična prisila za vse, ki imajo več kot enega otroka, v Afriko pa prihaja kot oblika pomoči. Val smrti, ki je zajel najmlajše. Pa vendar obstaja tudi drugi, vedno bolj prevladujoči val življenja in upanja, ki vedno bolj zajema tudi nas v Sloveniji. Ni nas malo, moramo pa postati vedno bolj glasni in aktivni na različne načine, da bo val lahko zajel celotno družbo, da ne bo potrebno več nikomur nasilno umreti pred rojstvom.«

In nenazadnje. Opravičujem se, ker sem vašo podporo in molitev iz članka z naslovom »Molitev v podporo p. Tadeju Strehovcu in njegovemu zagovorništvu nerojenih otrok« razumela kot nasprotovanje splavu.
https://www.zavod-zivim.si/molitev-v-podporo-p-tadeju…/
https://www.zavod-zivim.si/mddsz-in-resnica-o-svobodnem…/
https://www.zavod-zivim.si/praznik-nedolznih-otrok…/
https://www.zavod-zivim.si/nov-val-spostovanja-zivljenja/

V mojem pisanju vas je zmotila navedba, da naj bi bil vaš zavod organizator molitev pred ginekološko kliniko ter da se jih aktivno udeležujete. Navajate, da to počne povsem druga pravna oseba, Zavod Božji otroci. Podatka o tem, kdo je uradni prijavitelj shoda, nisem pridobila, zato bom verjela vašim navedbam. Ob tem se vam opravičujem za morebitno napačno navedbo in vnovič pojasnjujem, da je moje sklepanje pač izhajalo iz vaših zapisov, objavljenih na spletni strani.

V enem izmed njih (https://www.zavod-zivim.si/mddsz-in-resnica-o-svobodnem…/) ste se jasno opredelili do ravnanj Zavoda Božji otroci. Niste jih obsodili, nasprotno, lahko bi rekli, in verjetno se boste strinjali, da ste njihovo ravnanje podprli ter se s tem tudi javno opredelili do podpore tovrstnim ravnanjem.

Spoštovani, tudi v prihodnje bom ostala zavezana ustavnim načelom. Ostala bom glasna zagovornica pravic žensk. Nikoli ne bom tiho, ko bodo na preizkušnji naše skupno pridobljene pravice, in vedno bom, ko bosta to od mene terjali moja vest in dolžnost, ki izhaja iz opravljanja funkcije, jasno opozorila na neprimerno in sporno porabo javnih sredstev.

Želim vam vse dobro in vas lepo pozdravljam,

Jerca Korče

Pismo zavoda Živim