Obstrukcija ni umik LMŠ-ja, je pritisk, da državni zbor spet dobi 90 polnopravnih poslank in poslancev

V LMŠ smo zaradi nerešenega vprašanja razdelitve mest v delovnih telesih začeli obstrukcijo sej. Za demokratično delovanje sodobne države je namreč ustrezen položaj opozicije nujen. Na zlagano demokracijo v LMŠ ne pristajamo.

Koalicija s podporo poslanskih skupin DeSUS in SNS štirim nepovezanim poslancem namerno odreka članstvo v delovnih telesih, kar pomeni, da jim ne dovoli sodelovati v zakonodajnem postopku. Druga obravnava zakona, ki jo poslanci opravimo na delovnih telesih, je namreč ključna faza zakonodajnega postopka.

Tisti, ki nepovezanim poslancem onemogočajo sodelovanje, odločanje in glasovanje v najpomembnejši fazi zakonodajnega postopka, ustvarjajo drugorazredne poslance, pa čeprav so bili ti demokratično izvoljeni.

Hibridna koalicija treh strank vlade in dveh strank podpornic – SNS  in DeSUS – je dejansko porušila demokratična razmerja v državnem zboru. Poslanski skupini NeP je v delovnih telesih odvzela 15 glasov, s tem pa tudi položaj polnopravnih poslancev. In to samo zato, da bo ta hibridna koalicija v delovnih telesih ohranila večino.

Obstrukcija ne pomeni, da se LMŠ kakorkoli umika. Gre za pritisk, da začne državni zbor po dobrem mesecu končno spoštovati ustavo, poslovnik in parlamentarno prakso.

Poslanci LMŠ tako praviloma ne bodo sodelovali na sejah delovnih teles in na plenarnih sejah, bodo pa izkoristili vsa tista demokratična orodja, s katerimi lahko opozicija opozarja in poskuša ustaviti vladno škodovanje državi – gre za ustavno obtožbo, konstruktivno nezaupnico, interpelacije, sproti pa se bomo odločali tudi, o katerih zakonskih predlogih bomo glasovali, da preprečimo škodo, ki jo ta vlada povzroča. Govorimo predvsem o opozicijskih predlogih zakonov in tistih škodljivih vladnih zakonskih predlogih, ki bi bili lahko s pomočjo glasov LMŠ zavrnjeni.

Ne bomo postali pasivni, vladi ne bomo nehali gledati pod prste. Storili bomo vse, da se vladno škodovanje državi konča.

Ne želimo pa biti del zgodbe, kjer se poslance, ki so rekli NE Janševi politiki, utiša in onesposobi na nedemokratičen in protiustaven način, zato smo posegli po obstrukciji.

Tako bomo na dogajanje opozarjali domačo in mednarodno javnost, hkrati pa bomo pokazali tudi solidarnost do nepovezanih poslancev, ki jim je glasovanje onemogočeno. Vztrajali bomo, dokler državni zbor spet ne dobi 90 polnopravnih poslank in poslancev.