O stranki

Lista Marjana Šarca (LMŠ) je bila ustanovljena maja 2014 na pobudo Marjana Šarca. Razlog za ustanovitev so bile prihajajoče lokalne volitve, na katerih se je Marjan Šarec drugič potegoval za županski mandat, tokrat s svojo listo svetnikov. Ob ustanovitvi so se na listi zbrali predvsem občani in občanke Občine Kamnik, ki do tedaj niso bili politično dejavni, nekaj pa je bilo tudi lokalnih politikov, med njimi trije občinski svetniki.

Na lokalnih volitvah je novoustanovljena stranka dosegla izjemen rezultat. Marjan Šarec je prvič v zgodovini kamniških volitev zmagal v 1. krogu s skoraj 63% volilnih glasov, kandidati za občinske svetnike pa so zasedli kar 14 od skupaj 29 sedežev, kar do tedaj v Kamniku ni uspelo nobeni stranki. Rezultat volitev je bil odličen pokazatelj zadovoljstva občank in občanov z delom Marjana Šarca v prvem mandatu županovanja.

Po volitvah za predsednika Republike Slovenije, jeseni 2017, na katerih je za Marjana Šarca v drugem krogu glasovalo 46,91 % volivcev, je naglo rasla tudi podpora Listi Marjana Šarca. V začetku leta 2018 je LMŠ tako štela preko 300 članov iz cele Slovenije.

Spomladi 2018 so sledile volitve v državni zbor Republike Slovenije, kjer je Lista Marjana Šarca dobila 13 mandatov, za stranko LMŠ je glasovalo 112.250 volilcev, Marjan Šarec pa je postal mandatar nove vlade Republike Slovenije.
Na lokalnih volitvah, jeseni 2018 je bilo izvoljenih 52 LMŠ svetnikov v 33 slovenskih občinah. Trije izmed njih so postali podžupani.

Leta 2019 je na volitvah v Evropski parlament stranka LMŠ dobila tudi dva evropska poslanca, Ireno Jovevo in dr. Klemna Grošlja.

Po 13. marcu 2020 je Lista Marjana Šarca postala največja opozicijska stranka.

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE

Želite izvedeti več o naših projektih? Prijavite se na naše e-novice!
Pridružite se nam