NPU mora ostati neodvisen, zato naj bo njegov novi direktor izbran pregledno in na podlagi strokovnih meril

Predsednik vlade Janez Janša je še v ponedeljek v odgovoru na poslansko vprašanje ocenjeval, da je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) treba depolitizirati, zdaj pa je v odločanje o novem vodstvu NPU-ja očitno posegel kar sam, čeprav te pristojnosti nima.

Po poročanju medijev naj bi namreč vladajoča garnitura za vodilni položaj na NPU-ju že imela svojo izbranko, nekdanjo kriminalistko Petro Grah Lazar, čeprav se ta na razpis za direktorsko mesto sploh ni prijavila. Še več, povezana naj bi bila z osebami blizu največji vladni stranki SDS in njenemu predsedniku ter premierju Janezu Janši.

Zato v LMŠ-ju vladajočo politiko pozivamo, da se vzdrži vsakršnih poskusov kadrovanja tam, kjer politika nima kaj iskati. Odločitev o novem direktorju NPU-ja je izključno v pristojnosti generalnega direktorja policije, ta pa mora postopek izbire novega vodstva NPU-ja izpeljati pregledno in na podlagi strokovnih meril.

NPU je in mora ostati neodvisen organ. Nikakor ne smemo dovoliti, da bi njegovo delo usmerjala politika. Direktor NPU-ja mora biti nekdo, ki ne bo podlegel nikakršnim pritiskom, predvsem pa to ne sme biti nekdo, ki je tesno povezan s posamezno politično stranko ali celo z ljudmi, ki so se znašli v kriminalističnih preiskavah. Predsednika vlade Janeza Janšo, ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in v. d. generalnega direktorja policije Andreja Juriča ob tem pozivamo tudi, naj javnosti nemudoma pojasnijo, ali omenjene medijske navedbe držijo.

Brane Golubović, vodja poslanske skupine LMŠ