Nov dokaz: glede števila ventilatorjev smo imeli prav, vlada je zavajala

Vlada je zavajala glede števila ventilatorjev – to smo v LMŠ dokazali že ob interpelaciji ministra Počivalška, na današnji novinarski konferenci ministrstva za zdravje pa smo dobili le še dodatno potrditev.

In čeprav skuša vlada s svojo interpretacijo podatkov vse skupaj pomesti pod preprogo, ne moremo mimo dejstva, da se številke preprosto ne ujemajo.

Poglejmo podrobneje:

 • Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja je danes v Sloveniji 680 ventilatorjev, od tega jih je 439 primernih za bolnike s covidom-19.
 • V času epidemije, tako še minister Gantar, so zavod za blagovne rezerve in posamezni zdravstveni zavodi kupili skupno 185 ventilatorjev.
 • 168 ventilatorjev, kolikor naj bi jih v državi imeli 13. marca, kar je vlada navajala v svojem majskem poročilu, minister Gantar pa kot ministrski kandidat na zaslišanju, pa naj bi se nanašala na število ventilatorjev, primernih za bolnike s covidom-19.
 • A že s preprosto osnovnošolsko matematiko ugotovimo, da se številke ne ujemajo. Če od 439 ventilatorjev, kolikor jih je danes primernih za bolnike s covidom-19, odštejemo 185 dodatno kupljenih, pridemo do  števila 254, kar je za 86 več kot 168.
 • Poglejmo še primer ljubljanskega UKC-ja. Danes so potrdili: 13. marca so imeli skupno 243 ventilatorjev, medtem ko v vladnem poročilu piše, da je bilo v UKC Ljubljana 13. marca na voljo le 18 ventilatorjev za bolnike s covidom-19. Težko je verjeti, da bi bilo od 243 ventilatorjev za te bolnike primernih le 18. 
 • Že ob interpelaciji ministra Zdravka Počivalška smo v LMŠ razkrili, da je bilo 13. marca v Sloveniji skupno 453 ventilatorjev (podatke smo od bolnišnic pridobili po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja).
 • Danes minister Gantar prihaja z novim izgovorom, da je pomembno število ventilatorjev, primernih za bolnike s covidom-19, zato je skupno število ventilatorjev zanj irelevantno.
 • A ob tem se sprašujemo: če so za ministra in vlado res relevantni le ventilatorji za bolnike s covidom-19, zakaj so potem kupili 90 (naročili so jih 220) ventilatorjev Siriusmed R30, ki po mnenju strokovne skupine brez dodatne opreme (ki ni bila vključena) za bolnike s covidom-19 niso primerni?

Robert Pavšič:»Najprej so indici kazali prstni odtis gospodarskega ministrstva, zdajle pa vidimo, da se je zadeva vsebinsko razširila na celotno vlado.«

Minister Gantar naše očitke, da so prirejali podatke o številu ventilatorjev zato, da so lahko izpeljali tiste nakupe, s pomočjo katerih so izbrana podjetja dobro služila, označuje za zlonamerne in jih zavrača.

V LMŠ pa odgovarjamo: ne gre za zlonamernost, gre za resnicoljubnost. In dokazi so na mizi.

 1. Vlada je tri mesece prikazovala nižje število ventilatorjev. Ob tem so poudarjali, da je v državi premalo ventilatorjev, da je treba kupiti nove, s katerimi bomo reševali življenja, saj ne želimo, da bi se zdravniki morali odločati, koga priklopiti na aparat in koga ne.
 • Sklicevali so se na neobstoječo zakonodajo, ki da ne dopušča nakupov brez slovenskih posrednikov.
 • Danes minister priznava, da število ventilatorjev bistveno presega število postelj, ki so na voljo za intenzivno terapijo in število kadra, usposobljenega za upravljanje ventilatorjev. Pri zagotavljanju česar pa vlada še zdaleč ni bila tako aktivna kot pri nakupu ventilatorjev.

Ali gre pri naših očitkih, da je vlada prirejala podatke o številu ventilatorjev zato, da so lahko so lahko izpeljali tiste nakupe, s pomočjo katerih so izbrana podjetja dobro služila, res za zlonamernost? Po vsem videnem in slišanem je to zgolj še retorično vprašanje.

Robert Pavšič: »Upam, da bodo za to pristojne in usposobljene institucije to zgodbo znale razčistiti do konca, tako da ne bo dvoma. Edina prednost pred preteklimi aferami z nabavami je to, da je ta še vedno akutna, topla in da se sledi ne morejo tako hitro zabrisati, kot so se zabrisali po preteklih dogodkih.«