Nina Maurovič

Nina Maurovič: Odločila sem se, da bom ves januar kupovala samo slovenske izdelke.

Novoletne zaobljube. Z januarjem vedno pride kakšna. Da bomo bolj zdravo živeli, končno šli na Triglav, več časa namenili nam ljubim ljudem, se med vikendom odklopili od družabnih omrežij … Tudi jaz običajno zaobljubam ne ubežim, a moja letošnja je drugačna, zelo posebna in pomembna.

Odločila sem se, da bom ves januar kupovala samo slovenske izdelke. Tudi sicer sem zagovornica življenja in nakupovanja po zdravi pameti. Če le gre, kupujem domače izdelke, še posebej pri nakupih živil izbiram lokalno in sezonsko. Kratka transportna pot zagotavlja, da je hrana polnovredna in veliko bolj zdrava kot tista, ki je prepotovala stotine, če ne tisoče kilometrov. A tokrat grem korak dlje. Ne bom se omejila le z živili, preverila bom, če lahko mesec dni preživim zgolj in samo s slovenskimi izdelki. Od čistil, oblačil, kozmetike, pa do zdravil, elektronskih naprav, storitev in vsega, kar nam je v vsakdanjem življenju popolnoma samoumevno.

Kaj pričakujem od mojega januarskega »slovenskega izziva«? Več stvari:

  • Z nakupi slovenskih izdelkov kot potrošniki ustvarjamo tržišče za domače podjetnike, kmete, pridelovalce in predelovalce. S tem pripomoremo k bolj zdravemu in odpornemu gospodarstvu. Kot ozaveščeni potrošniki onemogočimo razrast nelojalne (tuje) konkurence in dolgoročno pomagamo preživeti slovenskim podjetjem, kmetijam in s tem dolgoročno tudi soustvarjamo kvalitetna delovna mesta. Verjetno je dober občutek, ko veš, da si z vsakim nakupom naredil nekaj dobrega za širšo skupnost.
  • Hrana, ki je pridelana v Sloveniji prepotuje le nekaj kilometrov. Res pa je, da bom morala v januarju na račun kupovanja domače hrane spremeniti tudi kakšno prehransko na(raz)vado. Odpadli bodo agrumi, banane in avokado, a bo zato zdravnika odganjalo stran verjetno kakšno jabolko več na dan.
  • Razbila (morda pa tudi potrdila) bom predsodke, ki so vse prevečkrat povezani z nakupovanjem slovenskih izdelkov. Da je to zelo drago početje in da tako ali tako na policah trgovin ni več ničesar slovenskega.
  • Prisiljena bom raziskovati in se podati izven cone udobja velikih nakupovalnih središč – najti mojstre, obrtnike, spoznati skrite kotičke slovenskega tržišča in vsega, kar ponuja. Morala bom zelo pozorno brati deklaracije, biti kreativna in iznajdljiva in kakšno stvar verjetno narediti ali izdelati tudi sama.
  • Zavedam se, da bom slej ko prej naletela tudi na izdelke, ki jih slovenski trg in gospodarstvo ne ponujata. Tu se pojavi vprašanje »kako daleč sem pripravljena v izzivu iti«? Kolikor bo najbolj šlo. Torej na vsak način najti ustrezno alternativo. A če ta resnično ne obstaja, dobrino pa nujno potrebujem, bom seveda primorana v kompromis.
  • Želim nakupovati racionalno. Izbirala bom cenovno dostopne izdelke, vendar bom kljub temu poskušala ohraniti podoben življenjski stil, kot ga imam zdaj.

Moja novoletna zaobljuba: EN MESEC BOM KUPOVALA SAMO SLOVENSKO! Redno se vam bom oglašala s svojimi ugotovitvami, zagatami, rešitvami … Vas pa vabim, da se mi pridružite – tako s komentarji in ogledi, kot tudi z zgledi. 😉 Se kmalu vidimo!

Objavil/a Nina Maurovic dne Sreda, 01. januar 2020

Svoje enomesečno slovensko potrošniško popotovanje bom beležila s kamero in o ugotovitvah, izzivih, zagatah in rešitvah redno poročala na svojem Facebook profilu. Vabim vas, da se mi pri izzivu pridružite. Tako s komentarji, pomočjo in pripombami, kot tudi s sledenjem zgledu. Zakorakajmo optimistično v januar in nakupujmo en mesec samo slovensko!

Nina Maurovič, poslanka Državnega zbora