Nik Prebil: Zunanjepolitični fiasko in mednarodna sramota. Spet.

Nekaj tednov že mineva od preuranjene čestitke Janeza Janše aktualnemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, a prah se še zdaleč ni polegel. Številni tuji mediji še vedno pišejo o tem podvigu, žal z negativno konotacijo. (Ne)premišljeno dejanje se ni pozabilo, kot je bil prepričan sam predsednik vlade, nasprotno, dobiva vse večje razsežnosti.  Ne samo twitter čestitka Donaldu Trumpu v času, ko so se glasovnice v resnici še preštevale, v ZDA je preko twitterja prispela tudi »čestitka« trenutno novoizvoljenemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu, da bo, če bo izvoljen, »najšibkejši predsednik v zgodovini«. In to vse v imenu Slovenije. V imenu vseh državljank in državljanov. No, kot kaže, je Joe Biden dobil volitve in občutek imam, da bo najšibkejši člen kaj kmalu postal naš predsednik vlade. Ker to se pač preprosto ne počne. Sploh pa ne v diplomaciji.

Nekako se zdi, da vlada Janeza Janše ne razume celostne zgodbe zunanje politike in vloge Slovenije v mednarodnem prostoru. Večkrat sem poudaril, da mora Slovenija kot majhna država in kot aktivna članica EU jasno zastopati svoja stališča v mednarodnem prostoru, jih preko diplomatskih vezi uresničevati in sodelovati z vsemi državami korektno. Tako z velesilami sveta kot z manjšimi državami. Usmeritev zunanje (strateške) politike Slovenije v zgolj eno od njih je na dolgi rok škodljiva. Taka komunikacija in odnos, kot sta ga pokazala trenutna zunanji minister in predsednik vlade, pa prav tako.

Nenazadnje so v zadnjih sedmih mesecih uspeli s podpisom skupne izjave Slovenije in ZDA o varnosti omrežij 5G iz sodelovanja popolnoma izključiti Kitajsko in se osramotiti pred voditelji EU. Namesto aktivnosti vlade pri zagovarjanju nacionalnih in evropskih  interesov ter vrednot pa vidimo, da je vlada zelo aktivna pri vračanju uslug. Uvoz Madžarske v zaključen projekt drugi tir, zagovarjanje dveh problematičnih držav, ko gre za vprašanje vladavine prava, pa neodzivnost, ko gre za vprašanje slovenske suverenosti pri dostopu do odprtega morja (namera Italije in Hrvaške o določitvi gospodarske cone na morju).

No, saj Janeza Janše smo nekako vajeni, tak pač je … Nerazumljivi pa so mili odzivi koalicijskih strank SMC, NSi in DeSUS ter njihovo nemo opazovanje Janševe igre, ki se je očitno ne utegnejo naveličati. Včasih je bolje jasno povedati stališča in skočiti iz avtobusa, preden ta zapelje v prepad.

Me že zanimajo izgovori, ki nas čakajo na jutrišnji seji OZP in EU. Spet bo pestro.

Nik Prebil, poslanec LMŠ