Nik Prebil: Zakaj je v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner klical na zavod za blagovne rezerve?

Poslansko vprašanje Nika Prebila ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu.

V oddaji Tarča, ki je bila na Televiziji Slovenija predvajana 23. aprila 2020 in v kateri so razkrili sume spornega poslovanja in lobiranja ter pritiskov politikov – tudi vladajočih – pri nakupu zaščitne opreme, smo med tistimi, ki so v tem času klicali na Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve, lahko zasledili tudi ime v. d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja.

Po poročanju Tarče, se je v posel z Geneplanetom »9. aprila vpletla tudi policija in, ne boste verjeli, kar sam novoimenovani v. d. generalnega direktorja Anton Travner, ki je ta dan poklical na državne blagovne rezerve in spraševal o tem projektu«, od uslužbenca zavoda Ivana Galeta pa je nato tudi dobil želeno dokumentacijo.

Na dejstvo, da je tak klic v. d. generalnega direktorja policije milo rečeno vsaj nenavaden, kaže tudi izjemno zanimanje novinarjev za ta primer. Tako, kot se sprašujem sam, so tudi oni spraševali, zakaj je Anton Travner poklical na zavod za blagovne rezerve in spraševal o določenem poslu.

»Seveda sem poklical. Naredil sem to, kar pričakujem od vseh mojih policistov. Do mene je namreč prišlo obvestilo, vest, da se v tistem trenutku dogajajo dejanja oziroma izvaja nekaj, kar bi lahko pomenilo kaznivo dejanje, ki bi imelo težke posledice. Poklical sem nekoga, ki ga poznam iz blagovnih rezerv, vprašal, kaj se dogaja. Gospod mi je odgovoril, da ne ve, ker v tem trenutku ni v službi, in me je povezal s tem gospodom, ki je v službi. Po nekajminutnem pogovoru sem ugotovil, da je situacija popolnoma drugačna, kot sem jaz izvedel zanjo, poslal mi je tudi obvestilo o tem in s tem je bila zadeva zame zaključena.«

Takšen je bil, kot smo v časniku Delo lahko brali 24. aprila, odgovor gospoda Travnerja, ki je dodal, da je ravnal tako, kot se od policista pričakuje, in je najprej preveril, ali držijo govorice o tem, da nastaja gromozanska škoda za državo:

 »Tisto, kar naj bi se dogajalo, bi pomenilo grožnjo, na katero mora policija odreagirati takoj. Ugotovil sem, da temu ni tako, zato zadeva teče v rednih postopkih v preiskavi.«

Na izrecno zahtevo v. d. generalnega direktorja policije bo izveden notranjevarnostni postopek, v Policijskem sindikatu Slovenije pa medtem upajo na še dodatna pojasnila in opozarjajo, če bi se pokazalo, da je bil pogovor med v. d. direktorja policije in predstavniki zavoda za blagovne rezerve pravno sporen, bodo v sindikatu vztrajali, da morajo za vse policiste – od vodstva do policistov pripravnikov – veljati enaki standardi.

Glede na vse navedeno je popolnoma jasno, da pojasnila v. d. generalnega direktorja policije niso bila dovolj podrobna in zadovoljiva, da bi ob vseh trenutnih sumih spornega ravnanja pri nakupovanju zaščitne opreme odpravila dvome in javnost prepričala, da z omenjenim klicem ni bilo nič narobe.

Zato vas, gospod minister, sprašujem:

  • Ali je imel v. d. generalnega direktorja Anton Travner vsa potrebna pooblastila, da je poklical na zavod za blagovne rezerve in zahteval dokumentacijo, ki se tiče posla s podjetjem Geneplanet?
  • Je običajna praksa, da vodilni v policiji na lastno pest kličejo po zavodih in preverjajo sume, namige, ki jih dobijo?
  • Je v. d. generalnemu direktorju kdorkoli naročil, naj pokliče na zavod za blagovne rezerve? Ste mu to naročili vi? Mu je to naročil predsednik vlade Janez Janša?
  • Ste bili o omenjenem klicu in informacijah, ki jih je s tem klicem pridobil v. d. generalnega direktorja policije, obveščeni še pred oddajo Tarča? Vam je o tem poročal gospod Travner? Je o tem poročal komu drugemu? Je bil o klicu še pred oddajo Tarča obveščen predsednik vlade Janez Janša?
  • Kakšna dokumentacija je bila s strani zavoda za blagovne rezerve posredovana gospodu Travnerju?
  • Komu, s kakšnim naročilom in kdaj je znotraj policije odstopil omenjeno dokumentacijo?
  • Se takšna dejanja, kakršen je bil omenjeni klic, kjerkoli evidentirajo, kakšen je nadzor nad tem, da v takšnih primerih ne pride do zlorab oziroma prekoračitve pooblastil?
  • Je gospod Travner na omenjeni zavod poklical samo enkrat, ga je zanimal samo en posel z Geneplanetom ali je povpraševal tudi po drugih poslih oziroma poslih z drugimi podjetji?
  • Je gospod Travner v zvezi z nakupi zaščitne opreme klical še kam drugam, v kakšen drug zavod, organ, morda podjetje?
  • Kako se boste, tudi v luči opozorila Policijskega sindikata Slovenije, odzvali v primeru ugotovljenega pravno spornega ravnanja gospoda Travnerja v tem primeru?