Nik Prebil: Vse najboljše, draga Slovenija! Si pripravljena na jutri?

Na predvečer dneva državnosti, ko praznujemo tvojih slavnostnih in okroglih 30 let, draga samostojna Republika Slovenija, se mi zdi prav, da se pogovoriva. Letos jih namreč oba praznujeva 30.

Teh 30 let je minilo, kot bi mignil. In oba sva v teh letih nanizala nekaj dosežkov. Ampak posvetiva se tvojim. Dobila si svoje simbole, ki te delajo to, kar si, postala si mednarodno priznana, članica velike evropske družine, postala si poznana in spoštovana. In ne samo, da si moja država, si moj dom. Si moja domovina. In ponos domovine smo mi vsi s tabo. Ljudje, narod. Ne elita in ne posamezniki. Mi … vsi skupaj. Kajti domoljubje ni zgolj petje tvojih lepih pesmi, in ni zgolj ljubezen do tebe. Domoljubje je mnogo več in vsak ga izkazuje na svoj način.

Strinjam se, da je verjetno res prišel čas, da se ti bolj posvetimo. Da se preneha ideološki boj, potvarjanje zgodovinskih dejstev in uničevanje tistega, kar smo vsa ta leta gradili. Da preidemo v čas, ko bomo zmožni vsaj pri ključnih vprašanjih ohraniti tisto enotnost, ki smo jo Slovenci pokazali na plebiscitu 23. decembra 1990. Da preidemo v čas, ko bomo razumeli in spoštovali preteklost, a razmišljali o napredku, o razvoju, da boš čez leta zgolj močnejša. To je naša odgovornost. Živimo v času, ko naše temeljne vrednote in človekove pravice nekaj veljajo, v času, ko smo svobodni. In prav svoboda je največje bogastvo.

Ljudje, ki so se za tebe in v tvojem imenu borili leta 1991, so te razumeli. Pred njimi je bila vizija in imeli so moč, da jo udejanjijo. Hvala jim za to. Danes pa v tvojem imenu in za tebe govorimo tisti, ki smo bili takrat res majhni, tisti, ki imamo pred seboj še veliko. Res je, morda vsega ne razumemo in se moramo še veliko naučiti, nas pa pelje naprej nova vizija in nov pogum, ki je vsaj v enem delu enak tistemu izpred 30 let.

A dovolj je bilo o zgodovini. Razmisliva raje o prihodnosti. Kje bova čez naslednjih 30 let in kje bodo tvoji in moji otroci? Bo njihovo življenje lažje in boljše? Bodo še odraščali ob vonju tvojih čudovitih travnikov, v sencah tvojih gozdov in šumih čistih voda? V to močno verjamem. Zaupam namreč vate, a obenem vem, da boš potrebovala veliko pomoči. Pomoči ljudi, ki jim je mar zate, za tvoje državljane in napredek vseh. Teh ljudi je namreč veliko … in v tem se kaže veličastnost slovenskega naroda ter ponos, ki ga delimo s tabo.

Ker jutrišnji dan, dan državnosti je res … dan najlepših sanj, ki trajal bo za vedno. Zato draga država, draga Slovenija. Vse najboljše in še na mnoga!

Nik Prebil, poslanec LMŠ