Nik Prebil: Ne bom dovolil, da bi se ugled Slovenije v tujini poslabšal, sploh zaradi vladnih samovoljnih dejanj in osebnih frustracij določenih posameznikov, ki živijo v drugem svetu.

V torek je potekala redna septembrska seja Odbora za zunanjo politiko, na kateri smo obravnavali rebalans proračuna, med drugim pa sem ministru za zunanje zadeve dr. Anžetu Logarju zastavil vprašanje glede odziva Vlada Republike Slovenije na osnutek o stanju vladavine prava v Sloveniji, ki ga pripravlja Evropska komisija. Kot poslanca in člana odbora za zunanje zadeve me je seveda zanimala njegova vsebina, ki je, kot trdi minister za zunanje zadeve, tajna. Ker je vsebina s tem javnosti nedostopna, odgovora na javni seji seveda nisem dobil. Dober izgovor, pravzaprav sem tega kot član odbora za zunanje zadeve že vajen. Sledil je naslednji korak. Od predsednice odbora sem zahteval, da sejo za javnost zapre, poslanci bi se tako lahko seznanili z vsebino odziva. Seveda koalicija mojega predloga ni podprla, kar me niti ni presenetilo, četudi so še nedolgo nazaj nekateri očitno zelo »ubogljivi« koalicijski partnerji takšnemu ravnanju nasprotovali.

Naj ob tem spomnim, da je tri mesece nazaj na odboru za zunanje zadeve na zahtevo opozicijskih strank Stranka LMŠ, SD, Levica in SAB že potekala več ur trajajoča razprava o neprimernem dopisu ministra Anžeta Logarja Bruslju k poročilu o vladavini prava. Žal so vsa naša opozorila naletela na gluha ušesa. Drznili so si še korak dlje – onemogočiti razpravo o vsebini odziva, ker so se odločili za njeno tajnost. Zakaj? Morda je bil to pogoj katere od koalicijskih partneric v zameno za navzven delujočo koalicijsko enotnost, ne vem …samo razmišljam?!

Aktualni vladi glede na videno do sedaj, tako kot številni drugi ne morem zaupati. Poslanci smo za opravljanje svoje funkcije dolžni biti seznanjeni z vsemi podrobnostmi, ki jih izvaja vlada v imenu Republike Slovenije, ki po zakonu odgovarja Državnemu zboru. Ker smo že videli pretekla samovoljna, strankarsko obarvana pisma, poslana v tujino, sem danes vložil poslansko pobudo, da Vlada RS člane Odbora za zunanjo politiko seznani z »internim« odzivom Vlade RS na osnutek poročila Evropske komisije o vladavini prava v Republiki Sloveniji. Od Vlade pričakujem, da bo poslance nemudoma seznanila s sprejetim »internim« odzivom. Pojma demokracije in pravne države sta za vladavino prava neločljivo povezana, zato moramo storiti vse, da se postavljena pravila spoštujejo. Ne bom namreč dovolil, da bi se ugled Slovenije v tujini poslabšal, sploh zaradi vladnih samovoljnih dejanj in osebnih frustracij določenih posameznikov, ki živijo v drugem svetu.

Nik Prebil, poslanec LMŠ