Nik Prebil: Mladi kot prihodnost Evrope – visoko na agendi EU, pri slovenski vladi za mlade ni interesa

V petek sem na Vlado RS naslovil pisno poslansko pobudo, naj v izhodišča o delovanju Konference o prihodnosti EU vključi tudi mlade. Zakaj?

Opažam, da vladni predstavniki predvsem veliko govorijo, malo pa naredijo. Že pred nekaj tedni, ko smo o tem govorili na seji parlamentarnega odbora za zadeve EU, sem mlade izpostavil kot pomemben faktor takšne konference, kot glas, ki mora biti v teh časih slišan in upoštevan, predvsem ko gre za načrte za prihodnost. Dobil sem odgovor, da imajo na zunanjem ministrstvu in na vladi to v mislih, da je za njih to pomembno vprašanje in podobno… no, nato pa je v državni zbor priromal dokument s smernicami Slovenije v okviru Konference o prihodnosti Evrope in tudi slovenskega predsedovanja, kjer se bo odvila tudi intenzivna razprava. V dokumentu, žal, mladi niso omenjeni niti z besedo.

Zato moj poziv oziroma pobuda vladi – da tudi to področje prioritetno vključi med vladna izhodišča in na dogodkih v okviru konference pripravi razpravo z mladimi in upošteva mnenje te generacije, ki bo krojila prihodnost EU. Sam menim, da so mladi oziroma »next generation«, kot jih poimenuje EU, eden od najpomembnejših elementov te prihodnosti. Zavzeti se moramo za boljšo prihodnost mladih in ustvarjati priložnosti za njihov razvoj, jim zagotoviti pogoje za hitrejšo osamosvojitev, boljše možnosti za nakup stanovanja, predvsem pa povečati najemniški trg oz. ustvariti sistem najema stanovanj, ki bo deloval. Sočasno s tem naj se urejajo pogoji za zaposlitve, kjer veliko vlogo igra tudi država, saj lahko s subvencijami zagotavlja višji delež zaposlitev za nedoločen čas. Ta konferenca pa je tudi idealna priložnost za aktivno participacijo mladih v družbi, da so končno slišani in predvsem upoštevani, ter da ne izgubijo zaupanja v socialni in politični sistem. Da se to ne bi zgodilo mora zato EU znati odgovoriti predvsem na potrebe in pričakovanja mladih.

Medtem ko EU tej temi namenja veliko pozornosti, Slovenija zanjo v teh časih, žal, kaže bore malo zanimanja. To je vidno tudi iz tega vladnega dokumenta, ki ne vsebuje področja mladih, čeprav ta področja vsebujejo vsi dokumenti sprejeti s strani EK in EP namenjeni Konferenci o Prihodnosti Evrope. Težko razumem, zakaj tega ne prepoznavamo pri nas, gre namreč za pomembna vprašanja, ki bodo zagotovo izpostavljena tudi v času slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki se prične z julijem.

V Stranka LMŠ smo močan zagovornik mladih in se bodo za vprašanja povezana s to družbeno skupino vedno zavzemali. Ker ocenjujem, da je vključitev posebnega področja mladih v izhodišča Vlade RS več kot potrebna, resnično upam, da jih bo vlada vzela kot dobronamerne in jih tudi upoštevala.

Nik Prebil, poslanec LMŠ