Nik Prebil: Klofuta medicinskim sestram, zdravnikom, reševalcem, bolničarjem, čistilkam …

Pred nekaj dnevi sem na Ministrstvo za zdravje in na Ministrstvo za javno upravo naslovil kratko vprašanje, kaj je sedaj z dodatkom za delo v rizičnih razmerah, ki ga po že obstoječi zakonodaji opredeljuje 11. odstavek 39. člena Kolektivne pogodbe za javni sektor. Ta pravi, da so zaposleni upravičeni do dodatka v višini 65 % urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca. Namreč na prejšnji izredni seji je predsednik vlade povedal, da prihaja do nekih težav, da bo to izplačano že pri plači, ki prihaja.

Državni zbor je prejšnji teden potrdil tudi #PKP1 (prvi protikorona zakon), ki dodatno pravi, da pripada obremenjenim in izpostavljenim v času trajanja epidemije do 100 % dodatka urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca.

No, odgovorili so mi, da bodo vsem javnim zdravstvenim zavodom poslali dopis in da ga dobim v vednost, kar sem danes tudi dobil. In bolj ko ga berem, manj mi je jasno. Ne morem verjeti svojim očem, da ministrstvo pravzaprav poziva, da se izplačilo obeh dodatkov zadrži, da se Vlada RS uspe medresorsko uskladiti. Ja pa zaboga, kaj ste potem počeli s tem do sedaj in kako to, če je vsaj ena zadeva že opredeljena v sedaj veljavni zakonodaji, potem ravno zato ne bi smelo biti nobenih težav?

Delavci V Zdravstvu so upravičeno jezni in tako kot sem se pred časom zavzel za študente zdravstvenih smeri iz Sekcija študentov zdravstvene nege in babištva, ki delajo v teh razmerah, se jasno zavzemam tudi za takojšno uskladitev in plačilo dodatka vsem, ki so v teh izjemnih časih, ko se soočamo s širjenjem bolezni COVID-19, zaradi narave dela tako ali drugače bolj izpostavljeni.

Ministrstvo za zdravje si je s tem dopisom privoščilo nepotrebno in svojevrstno blamažo, ki je pravzaprav klofuta medicinskim sestram, zdravnikom, reševalcem, bolničarjem, čistilkam v teh zavodih, ne nazadnje poštarjem in številnim drugim, ki se v teh dneh najbolj borijo za zamejitev okužbe oz. s tem, da življenje teče kar se da normalno. To ni pošteno in je, kot rečeno, prazna obljuba, vsaj ta trenutek.

No pa je padla še ena figa iz žepa…😱🤔…pred nekaj dnevi sem na Ministrstvo za zdravje in na Ministrstvo za javno upravo…

Objavil/a Nik Prebil LMŠ dne Torek, 07. april 2020

Ker je verjetno zadeva že zamujena za izplačilo k plači za marec, apeliram na Vlada Republike Slovenije, da zadevo nemudoma uskladi in poskrbi za ustrezno poplačilo tega dodatka takoj, ko bo to mogoče. Enako z dodatkom, ki ga opredeljuje #PKP1.

Pa si bom drznil citirati izjavo enega od koalicijskih poslancev danes: »Kruh poplačan za nazaj ne nasiti lačnega človeka.«

… upam samo, da je teh fig v žepu zmanjkalo.

Nik Prebil, poslanec LMŠ