Nik Prebil: Kje so meje? Pri tej vladi jih očitno nikoli niti ni bilo!

Začelo se je s prvo nočno sejo vlade Janeza Janše:

1. razrešitev Tatjane Bobnar z mesta generalne direktorice policije, ki ji je tedaj še poslanec, danes državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič februarja – ob zahtevi po vpogledu v zahtevane podatke o domnevno spornem financiranju nekaterih medijev blizu SDS – žugal z besedami »pomislite na svojo prihodnost«. Na njeno mesto je vlada še isti večer kot vršilca dolžnosti imenovala Antona Travnerja, ki ga bremeni madež neupravičenega zaračunavanja previsokih plač in dodatkov iz časov dela pri mednarodni organizaciji DCAF.

2. razrešitev Alenke Ermenc z mesta načelnice Generalštaba Slovenske vojske in njena najprej začasna, nato trajna (za polni 5-letni mandat) zamenjava z Robertom Glavašem.

3. razrešitev Dejana Matijeviča s položaja generalnega direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo; njegovo mesto je zasedel Andrej Osolnik.

4. menjava direktorja uprave kriminalistične policije Boštjana Lindava. Na njegovem mestu danes sedi v.d. direktor Vojko Urbas, ki je zaradi očitkov o šikaniranju in spolnem napadu 2016 zapustil kriminalistično policijo – kdo je tu nor?

Nadalje je vlada za novega direktorja SOVE – in to kar na dopisni seji – imenovala Janeza Stuška, nekoga, ki se je z delom obveščevalne dejavnosti, nečesa tako občutljivega, bržkone srečal prvič, kaj šele, da bi jo natančno poznal.

Težko smo presenečeni tudi ob obglavljenju Urada RS za preprečevanje pranja denarja. 1. maja je dotedanjo direktorico Branko Glojnarič zamenjal Ivan Kopina, dolgoletni občinski svetnik SDS v občini Straža. Skratka, brez dvoma novo »zvesto« ime.

No, z današnjim dnem pa se poslavlja še Darko Muženič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada. Torej izredno pomembnega organa, ki od 24. aprila v zadevi »zaščitne maske in druga oprema« vodi predkazenski postopek dokazovanja kaznivega dejanja. Omenjeni predkazenski postopek seveda ni edini, vreden javne pozornosti. Kot že omenjeno, poteka tudi preiskava financiranja nekaterih medijev blizu SDS.

Z včerajšnjim prozornim in sprevrženim ravnanjem koalicije, ki je blokirala preiskovalno komisijo opozicije, in z današnjo menjavo na vrhu NPU je postalo dokončno jasno, da želi vlada prikriti vse sledi kaznivih dejanj, kraj, nepoštenosti in nepravilnosti, ki jih izvaja. Zato lahko ob vseh zapisanih dejstvih ter ekspresni menjavi ključnih kadrov v slovenskem varnostnem (in tudi obveščevalnem) sistemu upravičeno sumimo, da je v ozadju vsega interes po popolnem obvladovanju varnostno obveščevalnih služb, tudi zato, da bi se prikrile posamezne nezakonitosti in nepravilnosti, ki bremenijo osebe, povezane z vodilno vladno stranko SDS.

Vse zgoraj navedeno omogoča koalicija, ki glede na videno ni več koalicija 4 strank, ampak zgolj še koalicija SDS in nekih frakcij in pa trenutnih 47 kimajočih poslancev. Sramota! Res prikladno kajne, da tisti, ki zlorablja uradni položaj, preiskuje samega sebe – to je višek vsega, kar si dovoli ta vlada.

Jasno je tudi, da je potrebna temeljita prenova zakonodaje, da se takšne prakse, kot jih spremljamo danes, ne bodo mogle več dogajati, prav tako pa je jasno, da za vsem stoji zgolj ena oseba, Janez Janša.

Nikoli in nikdar ne bom tiho, ko se uničuje temelje demokracije in svobode, ko se vršijo hudi pritiski na tiste, ki opozarjajo. Zaradi vsega naštetega in vrste spornih kadrovskih menjav – pika na i je današnja na čelu NPU – smo danes v LMŠ vložili zahtevo za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Enkrat za vselej moramo razčistiti, kaj je v tej državi normalno in kaj ne!

Nik Prebil. poslanec LMŠ