Nik Prebil: Je predsednik vlade finančno nagradil ministre, oni pa državne sekretarje?

Poslansko vprašanje Nika Prebila vsem ministrom in predsedniku vlade.

V prvem t. i. proti-korona zakonu (ZIUZEOP) sta vlada in njena poslanska večina uzakonili začasno 30-odstotno znižanje plač funkcionarjev, torej tudi ministrov in državnih sekretarjev. Ukrep je požel pretežno pohvale, češ, politični vrh je s tem pokazal razumevanje za socialno negotovost čakajočih na delo, na novo brezposelnih, s.p.-jev … Je pa ob tem ostalo skoraj povsem spregledano, da sta vlada in njena poslanska večina v isti sapi tudi zase uzakonili popolno novost – to je dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Zakaj tudi zase? Preprosto zato, ker so do izplačila tega dodatka poleg javnih uslužbencev upravičeni tudi ministri in državni sekretarji, ki sicer dodatkov – razen za delovno dobo – ne prejemajo.

Ob bolj kot ne populističnem 30-odstotnem znižanju funkcionarskih plač je tako na dlani, da si je vladno-koalicijski vrh za čas epidemije preprosto uzakonil možnost nagrajevanja, s tem pa izrazitega zvišanja oziroma celo podvojitve plače. Zakon namreč dopušča izplačilo dodatka, ki znaša do 100 % urne postavke.

Odprto ostaja, ali si je politični vrh dodatek izplačal. Zato ministre sprašujem, ali so ga (in kolikšnega) odredili svojim državnim sekretarjem, predsednika vlade pa, ali ga je odredil ministrom in državnim sekretarjem v svojem kabinetu ter v kolikšni višini.

Ta vprašanja so še toliko bolj upravičena v pričakovanju izplačila plač javnim uslužbencem, denimo zaposlenim v zdravstvu, čistilkam, policistom in vsem drugim, ki so bili tako aprila kot v drugi polovici marca ne le prekomerno obremenjeni, pač pa okužbi s COVID-19 tudi neposredno izpostavljeni. Upati je, da bodo pravično nagrajeni oziroma vsaj tokrat prepoznani kot nepogrešljivi v obvladovanju epidemije.