Nik Prebil: Grafično podobo za predsedovanje očitno pripravljajo kar sami na vladi – UKOM, morda v prostem času celo predsednik vlade

Točno mesec dni nas loči od polletnega predsedovanja Slovenije Svetu EU. Kakšno je pred tem pomembnim dogodkom stanje duha doma in v EU? Ali je ugled Slovenije v EU zaradi ravnanj trenutne vlade na kritični točki?

Marca 2019 – že v času vlade Marjana Šarca – je nastala Projektna naloga za izvedbo projekta Predsedovanje Republike Slovenije Svetu EU 2021. V tej nalogi je bilo jasno poudarjeno, da bo element, s katerim bo Slovenija kot predsedujoča Svetu EU krepila svojo prepoznavnost, zeleno. Nato je prišla kriza in prioritete so se spremenile. Razumem potrebo po odzivanju na krize, razumem tudi nov politični trenutek … ne razumem pa, da poslanci še do danes nismo bili seznanjeni s tem, katere bodo zares prednostne naloge Slovenije v času predsedovanja. Jih morda še pripravljajo?

No, očitno tudi grafično podobo pripravljajo kar sami  na vladi. Ukom, morda v prostem času celo predsednik vlade. In to sploh ni šala, na pisno poslansko vprašanje, ki sem ga zastavil pred časom, so namreč mi z Ministrstva za zunanje zadeve odgovorili, da logotip in slogan predsedovanja pripravlja kar Ukom sam. Nenavadno.

Še bolj skrb zbujajoče pa so informacije, ki se že nekaj časa pojavljajo v javnosti, da naj bi grafična podoba predsedovanja temeljila na simbolih, ki niso povezani niti s samostojno Slovenijo niti z njeno zgodovino. Med te spada tudi simbol črnega panterja. Zgodovinarji namreč opozarjajo, da karantanski panter nima »popolnoma nobene povezave s samostojno slovansko kneževino Karantanijo ali kneževino slovenskih prednikov. Namreč, dejstvo je, da v času samostojne Karantanije, torej v 8. stoletju, v zgodnjem srednjem veku, heraldičnih simbolov in grbov sploh ni bilo.«

Simbol karantanskega črnega panterja torej ne predstavlja nikakršne simbolike Slovenije in bolj kot to pooseblja druge narode. Če bi ga torej uporabili kot simbol za tako pomemben mednarodni dogodek, kot je predsedovanje, bi lahko ta vladna odločitev  Slovenijo po nepotrebnem ponovno blamirala pred mednarodno javnostjo.

Ampak ja … na spletni strani Vlade RS je pomen protokolarnih daril opisan takole: »Protokolarna darila poudarjajo slovensko kulturno, zgodovinsko in naravno dediščino. Ohranjajo slovensko identiteto …« Zelo jasno, a vlada očitno še zmeraj ne razume.

Menim, da bi se morali takšnim »kiksom« izogniti. Slovenija ima veliko bolj pomenljivih simbolov, čudovito kulturno dediščino in zgodovino naroda, ki jih lahko s ponosom predstavljamo v Evropi.

Škoda, da tega ne prepozna aktualna vlada. Namesto tega z uporabo neprimernih simbolov za svojo politično propagando izrablja celo predsedovanje.

Nik Prebil, poslanec LMŠ