Nik Prebil: »Bolni otroci ob sebi potrebujejo svoje starše, ki lajšajo njihovo stisko ter jim pomagajo pri opravilih, povezanih z zdravljenjem, ki jih sami ne zmorejo.«

»Otroci, ki zbolijo za rakom, ne glede na starost, nujno potrebujejo ob sebi starša ves čas bivanja v bolnišnici. Ob takšni diagnozi so starši zanje ključna psihološka opora. Nekdo, ki jim 24 ur na dan stoji ob strani, jih neguje, jim pomaga pri zdravljenju, jih tolaži in spodbuja, jim da vedeti, da niso ostali sami. Sami stran od doma, družine, prijateljev, šole ali vrtca … med piskajočimi aparati in tujimi ljudmi. S telesnimi bolečinami in duševno stisko«.

S temi besedami Društvo Junaki 3. nadstropja opozarja na stisko otrok, obolelih z rakom, in prosijo le eno – zvišanje starostne meje otrok, do katere bi staršem ob otroku v bolnišnici krilo stroške obvezno zdravstveno zavarovanje. Ko otrok dopolni šest let, njegovi starši nimajo več pravice do kritja stroška sobivanja.

Zakon, ki ureja to problematiko, je že v zakonodajnem postopku, a vlada mu podporo odreka, vsebinskih nasprotovanj pa ne izpostavlja. Gre za zelo občutljivo vprašanje, časa za čakanje na sistemske rešitve in sprenevedanje pa ni več. Potrebno je takojšnje ukrepanje, zato sem na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovil pisno poslansko vprašanje.

Med drugim me zanima:

·        Kakšno je njegovo stališče glede dviga starostne meje?

·         Ali kot zdravnik meni, da je za otroke nad 6 let primerno, da sami bivajo v bolnišnici ob velikokrat zelo invazivnem zdravljenju?

·        Koliko je bilo v letu 2019 in koliko v letu 2020 (do dneva, ko bo odgovarjal na to vprašanje) vseh nočitev staršev, ki so bivali ob otroku v bolnišnicah po Sloveniji?

·        Kakšna je ocena finančnih posledic, ki bi jo imel dvig starostne meje na 15 oziroma 18 let?

Nik Prebil, poslanec LMŠ

Več si lahko preberete v priloženem dokumentu