Nik Prebil

Nik Prebil: Bo letos maturantska parada?

Ukrepi za zajezitev širjenja virusa, predvsem omejevanje druženja in vzdrževanje varne razdalje, so bili verjetno najtežji prav za mladostnike, saj je v tem obdobju življenja – poleg pridobivanja znanja in življenjskih veščin – ključno ravno druženje, spoznavanje novih ljudi, prvih ljubezni … Gre za najpomembnejše izkušnje pred vstopom v zrelejša leta. Se še spomnite svojih maturantskih dni?

Verjetno se jih. Nekaterim je v spominu ostalo še nekaj maturitetne snovi, kakšen dober ali slab učitelj, morda tudi zahtevno vprašanje na izpitni poli. Veliko bolj živi in prijetnejši pa so najbrž spomini na to, kako ste uživali na maturantskem izletu, kako ste nervozno iskali plesnega partnerja in kako dobro ste izgledali na maturantskem plesu. No, teh spominov letošnji maturanti ne bodo imeli. Odgovorno so jih žrtvovali za javno zdravje.

Prihaja poletje, začenjajo se toplejši dnevi, bliža pa se tudi dan tradicionalne maturantske parade (vpisane tudi v Guinnessovo knjigo rekordov), nekakšnega simboličnega zaključka maturitetnega obdobja. Ob tej priložnosti se v nekaterih slovenskih pa tudi drugih večjih evropskih mestih zberejo vsi maturanti in skupaj zaplešejo četvorko. Glede na to, da prireditev poteka na prostem, upam, da vladajoči ne bodo (spet) spregledali mladih in bo NIJZ preučil možnosti izvedbe prireditve ob upoštevanju epidemioloških ukrepov. Verjamem in zaupam maturantom, da so dovolj odgovorni in zreli, da bi se v primeru izvedbe parade navodil držali.

Mladi, letošnji maturantje niso imeli ne maturantskega plesa, ne maturantskega izleta, imeli pa so zaprte šole, pouk na daljavo, veliko negotovosti glede mature, naj imajo – če obstaja možnost varne izvedbe – vsaj maturantsko parado, ter tako primeren zaključek šolanja in začetek najdaljših poletnih počitnic. Zato tako NIJZ kot vlado pozivam, naj na podlagi strokovne analize preučita, pod kakšnimi pogoji, če sploh, je maturantsko parado možno izpeljati. Pričakujem, da bosta NIJZ in vlada storila vse, da bodo maturantje to četvorko – pa čeprav pod strogimi omejitvami – vendarle lahko zaplesali.

Nik Prebil, poslanec LMŠ