Naša opozorila glede uvedbe PC pogoja za javne uslužbence so bila upravičena

Da so bila naša opozorila glede uvedbe vladnega odloka PC pogoja za zaposlene v državni upravi upravičena, je danes z zadržanjem izvajanja odloka pritrdilo tudi Ustavno sodišče RS. Po našem mnenju uvedba PC pogoja, kot ga ta vlada predlaga, pomeni de facto obvezno cepljenje za vse zaposlene v državni upravi, ki bolezni Covid-19 niso preboleli. Tega pa ni dopustno narediti z vladnim odlokom, na kar smo v LMŠ tudi večkrat opozorili.

Takšna zahteva, kot je obvezno cepljenje, bi morala biti opredeljena v zakonu, natančneje v  Zakonu o nalezljivih boleznih, kar pa je najpomembneje –  o takem ukrepu bi se po našem trdnem prepričanju morala izjasniti predvsem stroka.

Ob današnji odločitvi Ustavnega sodišča ponovno poudarjamo, da so vladni odloki, s katerimi se posega v človekove pravice in ki so sprejeti z danes na jutri ter so ob tem še neživljenjski in polni nejasnosti, nesprejemljivi in tudi škodljivi. Razlog za nizko precepljenost pa bi morala vlada iskati v neustrezni komunikaciji, ki vnaša dodatno zmedo in povečujejo nezaupanje javnosti.