Naloga medijev je, da nadzorujejo oblast, da nadzorujejo politike. Vse politike. Leve, desne, rdeče, bele, zelene. To morajo početi. Lidija Divjak Mirnik v oddaji Odkrito.

Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je uvodoma poudarila, da smo v LMŠ zadovoljni z delovanjem RTV, bi bile pa določene spremembe vendarle dobrodošle. Ena izmed takih je tudi sprememba sestave in načina imenovanja članov programskega sveta, kar LMŠ predlaga v noveli zakona o RTV Slovenija: »Predlagamo, da bi se politika na nek način umaknila iz programskega sveta, predlagamo, da se število članov programskega sveta zmanjša z 29 na 23 članov in da civilna družba ter strokovna javnost neposredno imenujeta svoje predstavnike.«Prepričana  je, da morajo biti ti programski svetniki dejansko predstavniki civilne družbe, gledalcev in poslušalcev, ne pa izvrševalci politike, trenutno jih namreč potrjuje državni zbor.

Kljub napadom in kritikam aktualne oblasti RTV ni samo njen informativni program, je opozorila. »RTV je tista, ki ponuja ogromno stvari. Ni vse za vsakogar, je pa zanesljivo vsaj nekaj za vsakega. To je tudi poanta javnega medija. Ta medij ni vladni, ni državni, gre za to, da je objektiven in neodvisen in zato potrebuje točno to, kar mu država mora zagotavljati – institucionalno neodvisnost, uredniško neodvisnost in pa seveda primerno financiranje.«

Ravnanja predsednika vlade – ustrahovanje, blatenje in pritiski na novinarje, je označila za nedopustne, saj premier novinarje napada s pozicije moči, kar vodi v strah in samocenzuro. Spomnila je tudi na vojno z mediji, ki je stalnica vlad Janeza Janše, tokrat je del te vojne tudi nefinanciranje STA. »Očitno ima nekdo željo nadzorovati medije in novice in jih tudi interpretirati po svoje, ker to pomeni nadzor in to ni nič drugega kot to«.

Za konec je poudarila, da je »naloga medijev, da nadzorujejo oblast, da nadzorujejo politike, vse,  leve, desne, rdeče, bele, zelene. To morajo početi

Poglejte še posnetek oddaje Odkrito.