Naj namesto Tonina pove stroka. Naj bo tehtno, ne piar.

V Listi Marjana Šarca nikoli ni bilo vprašanje, ali Slovensko vojsko potrebujemo ali ne. Nasprotno. Podpiramo razvoj slovenskega obrambnega sistema in krepitev ugleda Slovenske vojske v tujini. Zavedamo se potrebe po njeni modernizaciji, temu pritrjujejo tudi v času prejšnje vlade sprejeti proračuni, s katerimi smo glede na minula leta obrambi namenili več sredstev, ter tako zaustavili več let trajajoči trend zmanjševanja izdatkov za obrambo. 

V nasprotju z zdajšnjim obrambnim ministrom Toninom, ki neutemeljeno (z izgovori, kako nujno vojska v 6 letih potrebuje 780 milijonov evrov) hiti s sprejetjem zakona v Državnem zboru, je vlada Marjana Šarca ravnala sorazmerno in postopno. Dejstvo je, da je v času soočanja s posledicami epidemije covid-19, s padcem gospodarske rasti in napovedanim proračunskim primanjkljajem v višini 4,2 milijarde evrov povsem neodgovorno načrtovati skoraj milijardni nakup vojaške opreme in tehnike, za kateri niti ne vemo, ali ju zares potrebujemo. O iskrenosti namere ministra za obrambo Mateja Tonina sicer sam po sebi govori rebalans proračuna, ki obrambnemu resorju jemlje dobrih 30 milijonov evrov. Ne odteka pa mu le denar, ampak tudi pripadniki Slovenske vojske, a za to se obrambni minister in vlada Janeza Janše trenutno ne zmenita.

Aktualnemu ministru in vladi po vseh nasprotujočih si dejanjih ne gre zaupati, to se je izkazalo že pri nakupu zaščitne opreme. Vlada naj raje začne razmišljati, kako se soočiti z rekordnim proračunskim primanjkljajem, ki je tudi posledica neučinkovitih ukrepov, sprejetih v času covida-19. V Listi Marjana Šarca podpiramo Slovensko vojsko, potrebujemo dobro opremljeno Slovensko vojsko, nasprotujemo pa ad hoc in neizvedljivim rešitvam ter njeni zlorabi v politične namene. Zato smo v LMŠ vložili predlog za sklic javne predstavitve mnenj o predlogu zakona, ki za Slovensko vojsko v prihodnjih šestih letih predvideva skoraj milijardo evrov. Naj stroka in zainteresirana javnost povesta, kaj vojska za svoje delovanje v resnici potrebuje – zagotovo najprej kadrovsko okrepitev, potem opremo in tehniko, a prepričani smo, da ne v tolikšnem obsegu, kot to načrtuje minister za obrambo.