NA DANAŠNJI SEJI POTRJEN ŠE TRETJI PODPREDSEDNIK DRŽAVNEGA ZBORA

Danes je potekala 7. seja državnega zbora, na kateri so poslanci potrdili kandidata za tretjega podpredsednika Državnega zbora Branka Simonoviča, ki je bil predlagan s strani koalicijskega partnerja DESUS-a.

Kandidat je prejel 67 glasov poslank in poslancev, 7 jih je bilo proti, 4 glasovnice so pa bile neveljavne. Novoizvoljeni podpredsednik se je tako pridružil naši poslanki Tini Heferle in Jožetu Tanku iz stranke SDS. Sledilo je odločanje o ustanovitvi in nalogah delovnih teles o razporeditvi članstva znotraj njih. Predlog sklepa je bil izglasovan po katerem bo vodenje šestih delovnih teles prevzela največja opozicijska stranka SDS, stranka NSi bo vodila tri odbore, opozicijska Levica pa dva. Naša stranka bo predsedovala dvema delovnima telesoma, prav tako koalicijski partnerji SD, DESUS in SMC. Koalicijska zaveznica SAB in predstavnika manjšin bodo vodili po en odbor. Poslanec naše stranke Dr. Darij Krajčič bo tako prevzel vodenje Odbora za zadeve Evropske unije, Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor pa bo predsedoval Rudi Medved. Opozicijska stranka SNS se je odpovedala vodenju odborov, a v zameno bo imela štiri podpredsednike odborov. Državni zbor je odločal tudi o predlogu imenovanja dosedanje generalne sekretarke DZ-ja Uršule Zore Tavčar, ki je podporo za nadaljnje opravljanje funkcije po torkovi seji kolegija vodji poslanskih skupin, prejela tudi s strani večine poslancev.

 

»Doleteli sta me velika čast in odgovornost, saj me je Državni zbor na predlog poslanske skupine LMŠ imenoval na mesto predsednika Odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor. Zelo se veselim dela s kolegi poslanci in poslankami na tem, tudi za Zasavje še posebej zelo pomembnem področju«, je ob izvolitvi povedal Rudi Medved.

»Pristojnosti odbora se nanašajo na vso zakonodajo vezano na EU, zato je njegova vloga v vsaki državi članici zelo pomembna,« je mnenja dr. Krajčič. Stališča Slovenije pri sooblikovanju evropske zakonodaje in prilagajanje pravnega reda pravnemu redu EU so stalen proces, ki v veliki meri kroji življenje državljanov.  V Sloveniji je pomen odbora toliko večji, saj bomo v tem mandatu prevzeli tudi polletno vodenje EU, pri čemer ima omenjeni odbor posebno vlogo,« je še dodal po izvolitvi.