Moja vizija razvoja Slovenije ni Madžarska ali Poljska. Klemen Grošelj v intervjuju za Svet24

Dr. Klemen Grošelj je v obširnem intervjuju za sobotni Svet24 Novice odgovarjal na vprašanja o delu Evropskega parlamenta na daljavo, o večinoma napačni percepciji dojemanja sproščenosti parlamenta v Bruslju in Strasbourgu, o njegovem pogledu na slovensko politiko, migracijah in Višjegradski skupini, ter zakaj ob petkih ne kolesari.

Kratek izsek iz intervjuja:

Ali obstaja iskrena skrb za dogajanje pri nas na ravni EU?

Da.  Veste, v čem je zdaj za EU ‘štos’ z našim zavijanjem proti Madžarski in Poljski? V tem, da je to zdaj že tretja država. Ko se je na Madžarskem to dogajalo pri Orbanu, so v evropskem prostoru to sprejeli z nejevero. Niso razumeli konteksta, kaj se dogaja v teh državah. Ko pa pride pismo, kakršno je poslal zunanji minister Anže Logar, je že iz same sintakse, same strukture, samega besedišča, ki je bilo uporabljeno, zelo jasno, kam se Slovenija postavlja.

Kolesarite?

Ne.

Niti ob petkih?

Ne kolesarim, ker ne želim dati kakršnegakoli povoda za diskreditacijo protestnega gibanja ljudi. Bom sledil temu, kar je rekel, če malce parafraziram, predsednik stranke Marjan Šarec. Za nas politike je polje politike in prostor za politične boje. Jaz se tukaj borim in se bom boril. Verjamem, da ima Slovenija demokratično prihodnost, da mora ohraniti odprtost, svobodo in spoštovanje pravne države. Moramo se zavedati, da ta nikoli ni idealna, ampak so alternative, ki se ponujajo njej, bistveno slabše. Mi v tej državi imamo neki dokument, ki se mu reče Ustava Republike Slovenije, in jaz si ne želim, da se ti ustavnopravni temelji kakorkoli spreminjajo, kaj šele zlorabljajo. Bom rekel zelo preprosto: moja vizija razvoja Slovenije ni Madžarska ali Poljska. Moja vizija razvoja države je, da se zgledujemo po državah v jedru EU, pri čemer gledamo, kaj so te države v razvoju storile dobrega in to še izboljšamo ter se hkrati potrudimo, da ne ponovimo napak, ki so jih delale. Če se bomo pa ozirali na neke druge modele, se bomo pač zapletli v krog stagnacije, kjer bistvenega razvoja in napredka ne bo.

Celoten intervju si lahko preberete na povezavi.