Ministrico Simono Kustec ponovno pozivamo k odstopu. Svoj resor in vse skupine, za katere je kot ministrica odgovorna, je spet pustila na cedilu

Zahtevamo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost in šport.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je znova dokazala, da se ne bori:

  • ne za znanje,
  • ne za učence, dijake ter študente
  • in ne za šport.

Povedano preprosto – ker s svojo neaktivnostjo  in nestrokovnostjo kar naprej povzroča škodo, mora ministrski položaj nemudoma zapustiti.

Zato so opozicijske poslanske skupine – LMŠ, SD, Levica in SAB – na pobudo LMŠ zahtevale sklic nujne seje parlamentarnega odbora za izobraževanje, znanost in šport, kjer bomo predlagali samo en – zelo jasen – sklep:

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino poziva ministrico za izobraževanje, znanost in šport k odstopu.

Ministrici Simoni Kustec namreč očitamo:

Nejasnosti pri izvedbi mature

Matura dijake zaključnih letnikov čaka že čez tri tedne, ministrica pa jim ni sposobno jasno odgovoriti na vprašanja, kako bo zagotovljeno spoštovanje epidemioloških ukrepov, kaj se bo zgodilo, če bo dijak dobil pozitiven izid testa na koronavirus, kaj če mu bo odrejena karantena in kaj, če bo testiranje zavrnil. Dijaki odgovore potrebujejo in si jih zaslužijo, saj negotovost pomeni dodaten stres, ki ga v tem letu ni manjkalo.

Neaktivnost in nestrokovnost ministrstva pri pozivu ravnateljem in staršem ob predlogu za samotestiranje učencev

Ministrica Kustec v sodelovanju z ministrom Poklukarjem ni bila sposobna pripraviti jasnih navodil, kako se bo izvajalo samotestiranje v šoli, ter s tem še poglobila nezaupanje. Pri tem sta tudi spregledala pozive ravnateljev, da testiranje v šoli lahko vodi v stigmo, in podatke NIJZ, da šole niso glavni generator okužb.

Popolno zaprtje športnih dejavnosti in onemogočanje treningov v celotni državi ne glede na status športnika

Vlada oziroma pristojna ministrica že od začetka epidemije zanemarja šport in športnike. Z odlokom so celo spet za nekaj časa prepovedali tudi treninge in tekmovanja vrhunskih športnikov, kar vodi v zaostanek, izgubo forme ter nižje dosežke.

Neupoštevanje stroke pri sprejemanju ukrepov

Ministrica svojega dela ne opravlja. Očitno se ne zaveda, da pandemija ni več samo zdravstvena kriza. Z nepremišljenim in dolgotrajnim zaprtjem šol ter neposluhom za druge stroke je pripomogla k eksploziji duševnih težav med mladimi in porastu debelosti, kar bo zagotovo vodilo v nižje ravni usvojenega znanja in – kar je še pomembneje – v nižje blagostanje naših otrok in mladostnikov.

Študentje so med epidemijo postali najbolj spregledana skupina

Vladna koalicija jim je zagotovila ste le dva enkratna dodatka v skupni  višini 300 evrov, medtem ko povprečni mesečni stroški študentov zanašajo približno 500 evrov.

Odločitev ustavnega sodišča o razveljavitvi člena v PKP 6

V PKP6 je bil, kljub ogorčenju stroke in opozicije, sprejet sporni člen, ki je brez kakršnekoli strokovne osnove odpravil reakreditacijo visokošolskih zavodov po preteku prvega obdobja po ustanovitvi oziroma pridobitvi prve akreditacije. Očitno je šlo za politično uslugo določeni instituciji blizu SDS. Je pa ta redek »dosežek« ministrice razveljavilo ustavno sodišče.