Minister Poklukar: Slovenska policija učinkovita v boju zoper tihotapce

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je v oddaji Politično s Tanjo Gobec pogovarjal o aktualnih temah, največ pozornosti sta namenila pogovoru o tihotapskih mrežah, domačih in tujih.

Slovenska policija je dnevno učinkovita pri prijetju tihotapcev nezakonitih migrantov preko meja oziroma ozemlja Republike Slovenije. »Tukaj gre za velike denarje. Velika sredstva se vrtijo v tem nezakonitem poslu in tukaj slovenska policija preprečuje ter razbija tako kriminalne združbe kot tudi posameznike.« Slovenski policisti se s tem namenom povezujejo tudi s tujimi. »Sodelovanje z Republiko Italijo je na vseh nivojih dobro. Mešane patrulje so bile vzpostavljene na predlog italijanske policije,« z namenom preprečevanja tihotapljenja nezakonitih migrantov. Sodelovanje je prav tako veliko boljše tudi s Hrvaško in Avstrijo. Republiki Avstriji smo predlagali mešane patrulje, da se ukrep kontrole na meji ukine.

V občini Črnomelj, Kostel in Ilirska Bistrica so najpogostejši nezakoniti prehodi migrantov. »Lokalnemu prebivalstvu na območjih, kjer največkrat opazijo prebežnike, policija obljublja večjo aktivnost za zagotavljanje reda in varnosti.« Razumemo in poznamo te probleme prebivalstva, ki nam jih sporočajo tudi preko civilnih iniciativ, je poudaril in dodal, da so nekatere rešitve že predstavili in uresničili. »V Črnomlju smo podaljšali delovanje mejnega prehoda Žuniči, kar je pravzaprav bila prošnja lokalne skupnosti. Povečali smo tudi policijsko silo na tem območju.«

Več si lahko ogledate tukaj.