Minister Bertoncelj v Parizu za skupen boj proti davčnim utajam

Minister za finance dr. Andrej Bertoncelj se je včeraj v Parizu udeležil zasedanja Globalnega foruma za preglednost in izmenjavo informacij za davčne namene pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Zavzel se je za skupen boj proti davčnim utajam, saj imajo enostranski ukrepi posameznih držav manj možnosti za uspeh.

Slovenija zelo podpira aktivnosti globalnega foruma na področju mednarodnega sodelovanja. Minister Bertoncelj je na povabilo OECD sodeloval na panelu z naslovom »Je konec davčnih škandalov? Kaj sledi?«. Po ministrovem mnenju v boju proti davčnim utajam in izogibanju davkom ne moremo zmagati s kratkoročnimi in enostranskimi ukrepi. »Za to potrebujemo globalno akcijo, saj imajo enostranski ukrepi posameznih držav manj možnosti za uspeh,« je dejal minister. Na panelu, ki ga je moderiral švicarski novinar Alexis Favre, sta poleg ministra Bertonclja sodelovala še norveška finančna ministrica Siv Jensen in ekvadorski podpredsednik Otto Sonnenholzner.

Kot enega od koristnih pripomočkov za nadaljnje sodelovanje je dr. Bertoncelj izpostavil avtomatično izmenjavo informacij. Strinjal se je tudi, da bi bilo v luči novih izzivov, ki jih med drugim prinaša digitalizacija, mehanizem avtomatične izmenjave informacij dobro nadgraditi in še razširiti.

Aktivnosti Finančne uprave RS so usmerjene v učinkovit boj proti davčnim utajam, izogibanju davkom in agresivnemu davčnemu načrtovanju. V tej luči smo aktivni v izmenjavi informacij s tujimi davčnimi organi, je povzel minister Bertoncelj, ki se zaveda, da je pomembno tudi učinkovito pobiranje davkov. V sodelovanju z drugimi članicami EU si zato na ravni Unije prizadevamo za izboljšanje učinkovitosti nacionalnih sistemov pobiranja davkov.

Podrobneje na gov.si